Koliko u kafani potroše građani država bivše YU

Na Balkanu decenija važe predrasude kada su u pitanju odlasci u kafanu i trošenje novaca. Srbe i Bosance tu bije glas da ne žale potrošiti na provod i izlazak, međutim brojke pokazuju suprotno.

Građani Srbije, na primjer, očigledno idu praznih džepova i u kafeima najčešće popiju kafu ili sok. U restorane se porodično tek rijetko ide, pa mnoge porodice to urade jednom do dva puta u toku cijele godine, piše Telegraf.rs.

“U Srbiji se po stanovniku godišnje u restoranima i hotelima potroši 37 eura po stanovniku, a to je u zbiru 265 miliona eura godišnje. Upravo toliko građani ostave na hranu i piće u ugostiteljskim objektima”, kaže za list ekonomista Miroslav Zdravković.

To znači da su do kraja avgusta ove godine građani Srbije ostavili oko 176 miliona eura u kafanama, odnosno 22 miliona eura svakog mjeseca.

“Poređenja radi, prema posljednjim dostupnim podacima iz 2011. godine, Hrvati godišnje u restoranima i hotelima potroše 375 miliona eura godišnje ili 87,4 eura po stanovniku, dok Slovenci daleko više – ravno 577 miliona eura ili 281 euro po stanovniku.

Lošije od Srba, po pitanju troškarenja, stoje građani Bosne i Hercegovine (BiH) koji na raspolaganju imaju svega 27,2 eura za kafanu.

Za razliku od njih, Crnogorci mogu da izdvoje 45,9 eura za trošak u restoranu.

Objavio/la na 17:30. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-