Da li je oprani veš zaista čist?

Savremeni način pranja veša je na nižim temperaturama, kao i uz upotrebu blažih deterdženata i manje vode nego ranije, i tako možda štitimo odjeću od prebrzog habanja, ali ne i sopstveno zdravlje.

Naime, na nižim temperaturama ne ubijamo opasne bakterije koje na odjeći ostaju i posle pranja u mašini.

Činjenica je da odjeća poslije pranja lijepo miriše i da je naizgled čista ali, kako tvrdi naučnica Liza Akerli, moderan način pranja nije uspio da nam pomogne da se oslobodimo potencijalno opasnih bakterija. Istraživanje je pokazalo da na svakim čistim gaćicama ostaje oko 0,1 gram fekalne materije. Naučnici su taj sindrom nazvali Sick Laundry Cycle.

Akerlijeva objašnjava da se, kada propisno ne peremo veš, bakterije sa veoma prljave odjeće šire po ostalim komadima. U najzaraženije komade spadaju pidžame, donji veš i peškiri, dakle oni koji direktno dodiruju tijelo.

Stručnjaci upozoravaju da i u samoj mašini mogu da se razviju bakterije i to ukoliko su vrata zatvorena, ako u njoj ostanu tragovi deterdženta ili onih sa odjeće.

Da biste to izbjegli, pustite da mašina jednom mjesečno odradi ciklus pranja na 90 stepeni, i to potpuno prazna. Zatim, kada iz nje izvadite veš, nemojte je odmah zatvarati, a savjetuje se i da redovno perete vrata mašine (uključujući i gumu), kao i dio za prašak.

Novosti.rs

Objavio/la na 13:14. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-