Zvanične preporuke za rad na visokim temperaturama

Crnogorsko Ministarstvo rada i socijalnog objavilo je preporuke koje se odnose na rad zaposlenih za vrijeme visokih ljetnjih temperature, i napomenulo da ih treba poštovati u skladu sa propisima iz oblasti rada.

Ministarstvo preporučuje poslodavcima sljedeće:

“- preraspodjelu radnog vremena i upute na godišnji odmor zaposlene koji nijesu neophodni za proces rada;

– preraspodjelu radnog vremena i da se određeni radovi koje je moguće tako organizovati uglavnom obavljaju noću, a naročito radovi koji se vrše na otvorenom prostoru;

– preraspodjelu radnog vremena u onim djelatnostima u kojima je to moguće, tako da se poslovi obavljaju prije i poslije ekstremno visokih temperatura;

– preraspodjelu radnog vremena, koja podrazumijeva prekid rada u određenom vremenskom periodu dok traju visoke temperature i nastavak rada nakon normalizacije atmosferskih prilika, uz nadoknadu vremena u kome se nije radilo.

U oblastima građevinarstva, livnicama i na radnim mjestima pod posebno teškim uslovima rada, poslodavci treba da organizuju preraspodjelu radnog vremena koja će omogućiti prekid rada ili kraći boravak zaposlenih na ekstremno visokim temperaturama.

Poslodavci koji nijesu u mogućnosti da obustave rad, bez obzira na temperaturu vazduha, su u obavezi da preduzmu druge organizacione mjere.

Za poslove koji se moraju obavljati bez obzira na temperaturu, poslodavac je u obavezi zaposlenima da obezbijedi odgovarajuće uslove, kao što su: česće pauze, dovoljne količine tečnosti, adekvatnu garderobu i slično.

Poslodavcima se preporučuje, da radnici ne rade u periodu od 11 do 16 časova ukoliko proces rada to dozvoljava, a ako nije moguće prekinuti rad poslodavci su dužni da preduzmu sve mjere zaštite i zdravlja na radu.”

Objavio/la na 17:43. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-