Vatikan traži povlačenje ljubljanskog i mariborskog biskupa

by | jul 31, 2013 | Novosti | 0 comments

Zbog odgovornosti za financijski skandal mariborske nadbiskupije, Vatikan zahtijeva povlačenje ljubljanskog nadbiskupa Antona Stresa i mariborskog nadbiskupa Marjana Turnšeka, piše ljubljanski “Dnevnik”.

Pozivajući se na “pouzdane informacije dobro obaviještenih krugova u Rimu”, list navodi da će odluku Vatikana ovih dana obznaniti nuncij Svete Stolice u Sloveniji Julius Janusz.

Prema navodima “Dnevnika”, dvije vatikanske komisije koje su pregledavale poslovanje mariborske nadbiskupije, utvrdile su da je odlukama o djelovanju posrnulih financijskih holdinga koje je osnovao njen ekonomat bilo kršeno kanonsko pravo jer ono ne dopušta “poslovno hazardiranje”.

Vatikan je zato donio odluku da odgovornost za veliki financijski skandal mora snositi sam crkveni vrh u Sloveniji, navodi list.

Dva financijska holdinga, “Zvon ena” i “Zvon dva”, koje je osnovala mariborska nadbiskupija došla su u teškoće zbog financijske krize i završila u stečaju, s više od 600 milijuna eura potraživanja od strane vjerovnika među kojima i najveće slovenske banke, prenosi Fena.

Do imenovanja za ljubljanskog nadbiskupa  2009. Stres je više godina bio koadjutor tadašnjeg mariborskog nadbiskupa Franca Krambergera čiji je zahtjev za prijevremenim umirovljenjem 3. veljače 2011. prihvatio tadašnji papa Benedikt XVI.

Njegovo povlačenje tumačilo se kao priznanje odgovornosti za poslovno hazardiranje “crkvenih” holdinga koji su naškodili ugledu crkve u javnosti, jednako kao i povlačenje nekadašnjeg ravnatelja nadbiskupskog ekonomata Mirka Krašovca u jedan samostan u susjednoj Austriji u aprilu ove godine.

0 Comments

Submit a Comment