Zaboravljeni radioaktivni gromobran na Karauli

Nevladina organizacija GreenAction iz Igala je saopštila danas da je prije duže od godinu dana javno apelovala i upozorila i javnost i nadležne da se u Igalu, na lokaciji Karaula, još uvijek nalazi stari i dotrajali radioaktivni gromobran, koji nije evidentiran u postojećem registru potencijalnih izvora jonizirajućeg zračenja u Crnoj Gori, pa je bez ikakve zaštite i kontrole.

“Niko od nadležnih državnih, a pogotovo opštinskih službi, nije učinio ništa kako bi ovu potencijalnu opasnost po zdravlje i život stanovika otklonio i učinio bezbjednim naselje u kome se ovaj izvor zračenja nalazi”, kazano je u saopštenju GreenAction.

Ova nevladina organizacija navodi da u Crnoj Gori postoji više od 70 radioaktivnih gromobrana koji su u slučaju da se iskrive opasni kako po zdravlje ljudi, tako i po životnu sredinu.

“Tvrdimo da neki od postojećih radioaktivnih gromobrana u Crnoj Gori uopšte nisu evidentirani u postojećem registru lokacija na kojima se nalaze potencijalni izvori jonizirajućeg zračenja, koji je u posjedu Agencije za zaštitu životne sredine i sumnjamo da kao takvi neće biti uklonjeni na bezbjedan i propisan način, jer nadležni za njihovo postaojanje i ne znaju. Sporno je i to što se ne zna kada je poslednji put izvršeno mjerenje zračenja ili test ispravnosti, kako ovog, tako i sa drugih aparata – izvora zračenja. Svaka, pa i najmanja doza ozračenja iz ovakvih gromobrana je štetna po zdravlje stanovništva i životnu sredinu”, navode iz GreenAction.

Daliborka Pejović, direktorica Agencije za zaštitu životne sredine CG, je obećala sredinom februara ove godine da će “postoje izvori jonizujućeg zračenja, koji su se koristili u gromobranskim instalacijama, i u druge industrijske svrhe” biti “tokom ove godine uklonjeni i pohranjeni u licencirano skladište radioaktivnog otpada u Podgorici”.

Objavio/la na 13:36. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-