EU traži istragu zbog navoda o prisluškivanju NSA

Zvaničnici Evropske unije su zatečeni najnovijim informacijama o navodnom prisluškivanju kancelarija EU, iza kojeg stoji američka obavještajna služba NSA. Brisel traži hitnu i opsežnu istragu.

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) je, u izjavi za njemački ned,eljnik Špigel, potvrdio da zahtijeva hitnu i detaljnu istragu.

”Ako su navodi iz tog tajnog dokumenta tačni, to je veliki skandal“, rekao je Martin Šulc. ”Biće to veliko opterećenje za odnose između EU i SAD. Tražimo sveobuhvatnu istragu.“

Američka služba NSA je, kako tvrdi Špigel, pozivajući se na tajni dokument, prisluškivala zvaničnike EU i pristupala internim računarskim mrežama. Ova saznanja proističu iz informacija do kojih je došao trenutno najtraženiji čovjek na planeti Edvard Snouden. Njemački list je imao uvid u dokument Nacionalne agencije za bezbjednost iz 2010. sa oznakom ”strogo povjerljivo“ i objavio djelove koji se tiču prisluškivanja političara EU. U istom je EU okarakterisana kao ‘meta’, prenosi DW.

 

Objavio/la na 14:19. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-