CG:Cigarete skuplje od 1. jula

Vladina Komisija za ekonomsku politiku (KEP) danas bi trebalo da se izjasni o predlogu izmjena i dopuna Zakona o akcizama, potvrđeno je Vijestima u KEP-u.

Predlog, koji će najvjerovatnije izazvati poskupljenje cigareta, uputiće Vladi na usvajanje.

Početkom ove godine je najavljeno da će akcize na cigarete biti povećane, što bi dovelo do novog rasta maloprodajnih cijena.

Posljednjim povećanjem akciza na cigarete 1. januara prošle godine, specifična akciza na cigarete povećana je sa deset na 15 eura na hiljadu komada, odnosno 13 do 15 centi po paklici. To je na tržištu uslovilo poskupljenje svih brendova za 20 do 25 centi.

Akciza kao posebna dažbina koja se plaća na pojedine proizvode (duvanske, alkoholne, mineralna ulja…) ulazi u osnovicu za oporezivanje, Tako će predstojeće povećanje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 17 na 19 odsto dodatno doprinijeti rastu cijena ovih proizvoda.

Jedan od glavnih distributera cigareta na domaćem tržištu, kompanija Rokšed, nije čekala izmjenu zakonu. Ona će, prema podacima iz Službenog lista, od 1. jula cijene deset brendova koje prodaje povećati po 20 centi po paklici u odnosu na dosadašnje.

Objavio/la na 10:33. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-