Stavovi komisije za HE na Drini očekivani

Green home i Ekološki pokret ,,OZON” uvidom u Izvještaj o ocjeni Studija za procjenu uticaja na životnu sredinu za izgradnju hidroelektrana (HE) na Drini, konstatuju da je Komisija koju je formirala Agencija za zaštitu životne sredine zaključila upravo ono što su i očekivale organizacije civilnog društva i nezavisni stručnjaci koji su analizirali ova dokumenta.

Loš kvalitet dokumenata, nepoštovanje suštine procjene uticaja na životnu sredinu, obesmišljavanje javne rasprave i neuzimanje u obzir kumulativnih efekata i prekograničnog konteksta, čime se ne poštuje ni ESPOO konvencija čije su potpisnice obje države, nesporno su dovoljni argumenti da se preporuči vraćanje predmetnih elaborata na doradu, pa smo i očekivali da će Komisija zatražiti isto ono što su predlagale i nevladine organizacije iz Crne Gore koje se bave zaštitom životne sredine.

Ono što smo takođe očekivali, jeste da se Komisija neće precizno izjasniti o tome šta ako planirane akumuluacije, konkretno za HE Buk Bijela, zahvate teriroriju Crne Gore, što je potpuno realan scenario, jer se upravo tu ostavlja prostor za kasnije političke pregovore, u kojima, osnovano sumnjamo, ekološki efekti neće biti adekvatno razmatrani, već će presuditi strogo ekonomska računica, odnosno enegretski bilans, što svakako nije javni i interes budućih generacija.

Mišljenja smo da se Komisija i u ovom Izvještaju trebala precizno izjasniti da li će izgradnja HE Buk Bijela negativno uticati na životnu sredinu u Crnoj Gori, naročito zbog toga što je održivi regionalni razvoj, pa i strategija razvoja energetike svih država regiona, nešto od čega zavisi kvalitet života sadašnjih i budućih generacija.

Naše organizacije smatraju da je potrebno unaprijediti regionalnu strategiji razvoja energetike, uz uvažanje mišljenja javnosti i savremenih standarda zaštite životne sredine, što je suštinski različito od preporuka Komisije o ,,sporazumnom košrišćenju i raspodjeli hidroenergije”, što smo takođe očekivali od samog početka, a na osnovu sastava u kom je radilo ovo tijelo.

Takođe, ono što smo primjetili, a tiče se transparentosti rada same Komisije, jeste da iako je u Izvještaju prikazana kopija elektonske poruke g-dine Nikole Jablana, člana koji je istupio nezadovoljan zbog neuvažavanja njegovog izdvojenog mišljenja, na internet stranici koja je za potrebe Komisije osnovana na zvaničnom sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, nema pisma koje se pominje, a niti odgovora Komisije na njegovo istupanje.

Ovo naglašavamo iz razloga što na sajtu postoji prepiska vezana za istupanje naših predstavnika/ca iz Komisije, pa bi vjerujemo potpuno očekivano bilo da se sa jednakom praksom postupi i u slučaju g-dina Nikole Jablana, jer je veoma važno da javnost isprati kako je tekao čitav proces od početka do davanja finalnog izvještaja.

Za Green Home

Jelena Marojević, programska direktorka

Za Ekološki pokret OZON

Aleksandar Perović, direktor

Napomena PCNEN; Green Home i OZON su se povukle iz Komisije za procjenu prekograničnih uticaja na životnu sredinu za planirane HE na Drini i Limu, ocjenjujući da sastav komisije nije biran na transparentan način i način koji odgovara potrebama predloženog zadatka.

Objavio/la na 15:05. Objavljeno u Analize&Mišljenja. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-