Približava se ‘malom ledeno doba’

Zaboravite na globalno otopljavanje – Zemlja bi uskoro mogla da se nađe u 250 godina dugom “malom ledenom dobu”, upozoravaju naučnici.

Ruski eksperti za klimu vjeruju da se aktivnost Sunca privremeno usporava svakih 200 godina i ono tada emituje manje toplote. Ovaj period “hlađenja” mogao bi da dovede do toga da prosječne temperature na Zemlji padnu za nekoliko stepeni.

Poslednji put kada je došlo do ove sunčeve faze bio je između 1650. i 1850. godine, a naučnici su taj period nazvali “malo ledeno doba”. Sljedeći period zahlađenja mogao bi da počne između 2030. i 2040. godine, prenosi B92.

Međutim, naučnici iz opservatorije Pulkovo u Sankt Peterburgu smatraju da “malo ledeno doba” neće biti ni izbliza oštro kao prošlo.

“Očigledno je da sunčeva aktivnost opada. Imajući to u vidu, trebalo bi da uđemo u period zahlađenja koji traje između 200 i 250 godina. Ipak, neće biti tako oštar kao u 17. vijeku”, rekao je istraživač Jurij Nagovicin.

“Nema razloga da vjerujemo da će globalno otopljenje trajati do kraja ovog vijeka. Klima se mijenja po prirodnim ciklusima – toplijim i hladnijim, kao i sušnim i kišnim. Rani znaci zahlađenja su već tu i taj trend ćemo primijetiti već u narednim godinama. Ljudske aktivnosti i industrijska zagađenja imaju veliki uticaj na okruženje, ali su sile prirode daleko moćnije”, kaže Vladimir Kotljakov iz Ruske akademije nauka.

Objavio/la na 16:57. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-