Kreditni rejting Slovenije snižen na status “smeća”

Bonitetna agencija “Mudis” je danas saopštila da je snizila kreditni rejting Slovenije na nivo “smeća”, uz negativnu prognozu, navodeći kao razlog stanje bankarskog sektora i pogoršanje stanja državnih finansija, uz upozorenje da će toj zemlji možda trebati i paket finansijske pomoći od eurozone.

U saopštenju “Mudisa” se navodi da je kreditni rejting Slovenije snižen za dva stepena, na “Ba1” sa “Baa2”, čime je dospio u spekulativnu kategoriju, kao i da neizvjesnost oko finansiranja na tržištu povećava “vjerovatnoću da će biti potrebna spoljna pomoć”, prenijela je agencija AFP.

“Najvažniji razlog za sniženje rejtinga Slovenije je uporna kriza tamošnjeg bankarskog sistema i velika vjerovatnoća da će toj državi biti potrebna dodatna pomoć i injekcije kapitala”, navela je američka bonitetna agencija.

Na svjetskom tržištu kapitala tipuju da će Slovenija biti sledeća članica eu

rozone koja će morati da zatraži finansijsku pomoć od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. Dosad su tu pomoć dobili Kipar, Grčka, Irska i Portugalija, kao i španske banke, podsjeća Tanjug.

Današnje sniženje rejtinga bi moglo značajno da poveća troškove zaduživanja Slovenije, upozoravaju ekonomisti.

Objavio/la na 21:57. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-