Spašavanje Zukovog murala

by | mar 30, 2013 | Zanimljivosti | 0 comments

Volonteri i prijatelji Konjica, koje predvodi Adis Muhibić, nastavljaju aktivnosti za spašavanje murala koji je svojevremeno u hotelu “Igman” na zidu Pivnice, kultnog mjesta njegove generacije, naslikao putopisac Zulfikar Zuko Džumhur.

Firma “Babić”, koja je kupila zgradu na kojoj se mural nalazi, želi da na tom mjestu izgradi stambeno-poslovni objekt. Zgrada je u septembru srušena, a zid s muralom je ostao zaštićen. Vlasnik zgrade Amil Babić, koji sve vrijeme čuva mural, dao je rok do augusta ove godine da se on restaurira, podsjećaju b/h online mediji.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je zatražila prikupljanje dokumentacije i fotografija koje svjedoče o postojanju murala, te inicijatori akcije za Zukin mural u Pivnici mole sve građane da se uključe i pomognu kako bi ovo djelo bilo proglašeno nacionalnim spomenikom.

Dokaze, materijale, fotografije, sugestije i sl. šaljite na e-mail adismuhibic@gmail.com ili putem pošte: Civilnih žrtava rata broj 3, 88400 Konjic. Rok za dostavljanje materijala je 10. april 2013. godine.

0 Comments

Submit a Comment