Žalbeno vijeće Tribunala u Hagu oslobodilo Perišića

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je danas, uz djelimično suprotno mišljenje sudije Liua, ukinulo osuđujuće presude Momčilu Perišiću za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, saopšteno je iz Tribunala.

Tokom perioda na koji se odnose te osuđujuće presude Momčilo Perišić je bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ), funkciji najvišeg oficira u VJ.

Pretresno vijeće je 6. septembra 2011, uz suprotno mišljenje sudije Molota, Momčila Perišića proglasilo krivim za pomaganje i podržavanje zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja počinjene od avgusta 1993. do novembra 1995. u Sarajevu i Srebrenici.

Pretresno vijeće je, uz suprotno mišljenje sudije Molota, Perišića takođe proglasilo krivim kao nadređenog, zbog toga što nije kaznio za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja počinjene u Zagrebu, Hrvatska, 2. i 3. maja 1995. godine.

Momčilo Perišić je bio osuđen na 27 godina zatvora.

U svijetlu ove oslobađajuće presude Momčilo Perišić će biti pušten na slobodu odmah nakon današnjeg pretresa, čim se obave potrebne formalnosti.

Momčilo Perišić se predao Međunarodnom sudu 7. marta 2005.

 

Objavio/la na 17:55. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-