Vlada Srbije povećala dozvoljenu granicu aflatoksina u mlijeku

Vlada Srbije odlučila je da promijeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mlijeku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5.Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je da je Vlada dobila mišljenje od svih nadležnih ustanova, od Ministarstva zdravlja, VMA i Instituta Batut, da nema štetnih posledica po zdravlje.

“Ta količina aflatoksina je bila dozvoljena do prije dvije godine.Te količine ne mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi, a omogućiće izvoz mlijeka u dvije trećine svijeta”, rekao je Knežević na konferenciji za novinare, prenosi RSE.

On je kazao da je Ministarstvo poljoprivrede za mjere dobilo podršku čitave Vlade Srbije i najavio da slijede izmjene Zakona o bezbijednosti hrane i uređenje inspekcijskih službi.

Knežević je rekao da se čekaju rezultati analiza iz Holandije, i ponovio da je mlijeko na tržištu u Srbiji potpuno ispravno i bezbijedno, a da je ono koje je sumnjivo preventivno povučeno.

Proizvodnja sirovog mlijeka, kako je kazao Knežević, zabranjena je na 73 farme u Srbiji, posle provjere 1.189 uzoraka stočne hrane, a 48 proizvodnih serija mlijeka je stavljeno van prometa.

Objavio/la na 20:48. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-