Bulatović: Karadžić bio za političko odvajanje naroda BiH

Svjedočeći danas u odbranu Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom, bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović je izjavio da Karadžićev cilj nije bilo fizičko razdvajanje naroda u BiH, nego političko odvajanje Srba, kako ih “ne bi preglasavali” Bošnjaci i Hrvati.

Bulatović je izjavio i da mu Karadžić u brojnim razgovorima nije rekao ništa što bi značilo da želi progon Bošnjaka i Hrvata, prenose banjalučke “Nezavisne novine”.

Svjedok je naznačio i da nije bio svjestan da postoji zajednički zločinački poduhvat srpskih lidera za protjerivanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u BiH, kako se navodi u optužnici.

Prihvatajući da je protjerivanja, ipak, bilo, Bulatović je ocijenio da to “nije bio rezultat bilo kakve politike Karadžića”, nego “kolektivnog mentaliteta stanovništva koje je reagovalo instinktivno” zbog stradanja koje je preživjelo u Drugom svjetskom ratu.

Prema svjedoku, Karadžiću je bilo “nemoguće” da “kontroliše stanovništvo” i spriječi zlodjela.

O granatiranju Sarajeva, Bulatović je rekao da je Karadžić bio svjestan da bosanski Srbi trpe političku štetu zbog tih napada.

Karadžić je Bulatoviću prenio da je pitao komandnata VRS Ratka Mladića da li granatiranje može biti zaustavljeno. Odgovor je glasio da je granatiranje neophodno da bi se spriječilo da muslimanske snage iz grada “pregaze” srpske položaje.

Danas započeto unakrsno ispitivanje Bulatovića, tužioci će nastaviti sjutra.

 

Objavio/la na 20:06. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-