Polović: SAD pripremila projekat Velike Albanije

Američka politika je svojim vojno-diplomatskim angažmanom na Balkanu pripremila projekt velike Albanije, smatra politologinja iz Splita dr Jadranka Polović .

“Jugoistok Europe, jednako kao i u prošlosti, i danas ima iznimno geopolitičko, geoekonomsko i geostrateško značenje koje određuje političku budućnost regije. Povezan s Mediteranom, Bliskim istokom, područjem Kavkaza i srednje Azije, ali i Podunavljem i srednjom Europom, oduvijek je bio predmet interesa velikih sila. Zbog rastućeg značenja energenata u geopolitici 21. stoljeća, ovaj prostor, koji premrežavaju važne tranzitne rute, pa evo i Gazprom je napokon u Hrvatskoj, postaje prostor snažnog nadmetanja globalnih centara moći. Naime, jugoistok Europe najkraći je tranzitni put između zapadne Europe i naftom i plinom bogatog područja srednje Azije i kaspijskog bazena te kao takav svojom prohodnošću postaje dijelom ‘nove velike geopolitičke igre’, odnosno prostor na kojem rivaliziraju interesi SAD-a, Europe, Rusije i Turske”, kaže Polović za splitsku “Slobodnu Dalmaciju”.

 

Objavio/la na 14:48. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-