U Srbiji 38.527 Crnogoraca/Crnogorki

by | nov 30, 2012 | Novosti, Priča dana | 1 comment

Od 7.186.862 stanovnika Srbije, Crnogoraca/Crnogorki ima 38.527 što čini 0,54% od ukupnog broja stanovnika. Prema popisu iz 2002. godine, Crnogoraca/Crnogorki je bilo skoro duplo više (69.049), saopštila je Crnogorska partija u Srbiji, pozivajući se na podatke Republički zavod za statistiku iz Popisa stanovništva 2011. u Republici Srbiji.

Više od 50% je sada Crnogoraca/Crnogorki manje u Beogradu nego što ih je bilo 2002. godine.

Pripadnici/pripadnice crnogorske nacionalne zajednice su najkoncentrisaniji u tri geografski spojene opštine u Vojvodini – Vrbasu, Kuli i Malom Iđošu – gdje živi 13.643 pripadnika crnogorske nacionalne zajednice, što čini više od 35% ukupnog broja svih Crnogoraca/Crnogorki u Srbiji.

Procentualno po opštinama, najviše Crnogoraca/Crnogorki ima u Vrbasu (17,5% od ukupnog broja stanovnika opštine), zatim u Malom Iđošu (16,3%) i Kuli (10,1%).

Više od jedan posto Crnogoraca/Crnogorki ima u opštinama Novi Sad, Bačka Topola, Kladovo i Medveđa.

Specifičnost crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji je i široka disperzija prisutnosti na cijeloj teritoriji države; statistički se jedino ne pojavljuju u opštinama Malo Crniće i Crna Trava.

Prosječna starost Crnogoraca/Crnogorki u Srbiji je 46,46 godina, a polnu strukutru čini 55% muškaraca i 45% žena.

 

1 Comment

  1. Veljko B Ilic

    Kazu neki, prema popisu iz 2002 godine, Crnogoraca je u Srbiji bilo duplo vise!!!
    Gospodo, sta se desilo sa tim ljudima i zenama? Da li je iko ustanovio i tacno utvrdio, koji su to sto su NESTALI? Gdje su otisli? U koju drzavu? Znateli gospodo da se u dvadeset prvom vijeku, pocetkom Treceg Milenijuma nema pravo da se niko lazno predstavlja. Ne moze se biti, danas Crnogorac, a sjutra Srbin (ili obratno), danas Srbin a sjutra Crnogorac. Nemogu se cudu iscuditi, sta se to desava i kako brzo NESTAJU Crnogorci? Moramo pripitati onoga Rista za kojega kazu da je ‘sveznajuci’. Kazu, on zna i koliko kopiladi ima u Crnu Goru.

Submit a Comment