Za skladnije i adekvatnije integrisanje prirode i turističkog sektora

Savez BirdLife International sa sjedištem u Kembridžu, u ulozi Regionalnog implementacionog tima (RIT) a u ime Partnerskog fonda za kritično ugrožene ekosisteme (Critical Ecosystem Partnership Fund – CEPF), raspisuje konkurs za prijavu projekata koji imaju za cilj zaštitu životne sredine na području tzv. Vruće tačke Mediteranskog basena.

Konkurs za predaju malih grantova uslijedio je nakon zaključenja konkursa za dodjelu velikih grantova (koji je trajao od 15. oktobra do 15. novembra 2012) u vrijednosti od 20.000 do 250.000 US $.

Za dodjelu malih grantova planiran je budžet u iznosu do 20.000$. Na konkurs se mogu prijaviti nevladine ogranizacije, univerziteti, privatna preduzeća, te ostale organizacije civilnog društva u Crnoj Gori.

U cilju zaštite mediteranskog basena kojem Crna Gora pripada, a koji je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija svijeta, sa približno 220 miliona turista godišnje, želi se postići skladnije i adekvatnije integrisanje prirode i turističkog sektora. Upravo se zbog razvoja infrastrukture koju podstiče turistička industrija, preko velikih hidroloških investicija nanosi znatna šteta vodnim resursima, što predstavlja i najveći pritisak na prirodu u regionu, već ugroženu klimatskim promjenama.

Realizacijom projekata očekuje se da će civilni sektor u Crnoj Gori doprinijeti zaštiti i obnovi ekosistema slatkih voda, uspostavljanju održivog upravljanja vodnih slivova. To su samo neki od strateških pravaca za razvoj projekata, definisanih pri postavljanju kriterijuma za dodjelu malih grantova.

Rok za predaju projektnih prijedloga je 15. decembar 2012. Konkurs je, osim u Crnoj Gori, raspisan i u u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Jordanu, Kapverdskim ostrvima, Libanu, Libiji, Maroku, Makedoniji i Tunisu.

O CEPF-u

CEPF je osnovan kako bi doprinio zaštiti biološki najbogatijih i najugroženijih regiona svijeta, poznatih kao vruće tačke biodiverziteta. CEPF je zajednička inicijativa Francuske agencije za razvoj, međunarodne nevladine organizacije Conservation International, Globalnog fonda za životniu sredinu (GEF), Vlade Japana, fondacije John D. i Catherine T. MacArthur i Svjetske banke.

Osnovni cilj CEPF-a je obezbijediti uključenje civilnog društva u očuvanje biodiverziteta. Raspisivanjem konkursa za velike odnosno male grantove, CEPF se prvi put uključio kao finansijer aktivnosti civilinog sektora u spomenutim zemljama. U zemljama na području Mediteranskog basena za takve aktivnosti planirano je da se u narednih pet godina izdvoji 10 miliona dolara.

Kontakt informacije:

RIT stoji na raspolaganju za pružanje savjeta i odgovora na sva pitanja u vezi sa konkursom.

Za region Balkana obratite se:

Borut Rubinić

Email: [email protected]

Za više informacija o Vrućoj tački biodiverziteta Mediteranskog basena, posjetite: www.birdlife.org/community/cepf-mediterranean

Objavio/la na 09:34. Objavljeno u Čuj - viđi - javi. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-