DRI: Nepravilnosti u finansijskom izvještaju Ministarstva rada

Državna revizorska institucija DRI dala je uslovno mišljenje na prošlogodišnji finansijski izvještaj Ministarstva rada i socijalnog staranja jer nije u cjelini usaglašen sa stvarnim podacima.

Revizija je utvrdila je da je ministar Suad Numanović uvećavao plate 10 do 30 odsto bez donošenja akata, te da Poreskoj upravi nije dostavljao izvještaj o obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima, piše Dan.

Ministarstvo nije primijenilo odredbe Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom koje nalažu da prilikom mjesečne naknade i isplate zarada uplate poseban doprinos za profesionalnu rehabilitaciju na račun budžeta.

“U finansijama socijalnih centara prilivi iskazani u izvještajima o novčanim tokovima iznose 29,3 miliona, što je za 304,5 hiljada više nego što je prenijeto iz budžeta. Razlika je nastala tako što je centrima prenijeto 58,3 hiljade od drugih potrošačkih jedinica i da su na strani priliva evidentirana sredstva od povraćaja neisplaćenih socijalnih davanja od 20,6 hiljada eura. U iskazanoj strukturi priliva utvrđena je neusaglašenost sa prenesenim sredstvima ministarstva od 221.000 eura“, navodi se između ostalog u izvještaju DRI, prenosi CdM.

Revizija je utvrdila i visok nivo nenamjenske potrošnje budžeta za program administracije i odstupanje od zakonskih propisa kod dokumentovanja i pravdanja izdataka. Prvobitno je planirani budžet bio 63,2 miliona, da bi nakon preusmjeravanja sredstava plan bio 68,087 miliona, a potrošeno je 68,153 miliona.

Revizijom je utvrđena nepravilnost u primjeni Zakona o zaradama državnih službenika u vezi sa isplatom naknada troškova službenih putovanja.

“Od ukupno 60,9 hiljada eura za putne naloge, 2,3 hiljade eura su isplaćene licima koja nijesu zaposlena u ministarstvu. Nepravilnosti se odnose i na putne naloge u inostranstvu od 25,4 hiljade eura, koji nijesu pravdani kartama za prevoz“, utvrdili su revizori.

Ministarstvo ima 5,23 miliona neizmirenih obaveza, što je 726.000 više nego na početku 2011.

Revizija je utvrdila niz pogrešno evidentiranih troškova, pa su u rashode za materijal uvrštavani troškovi reprezentacije, u rashode za energiju bankarske usluge, a u ugovorenim uslugama ostala lična primanja.

Kao i većina tijela u kojima DRI radi reviziju, Ministarstvo rada je imalo više od 10 odsto javnih nabavki dogovorenih nesposrednom pogodbom.

Objavio/la na 12:55. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-