Novinarstvo i pitanje lojalnosti

Prvo sam Varvar, pa novinar!

Ovako se, prema navodima iz medija, izrazila mlada televizijska sportska novinarka Dijana Drobnjak, koju je matična medijska kuća (TV Vijesti)  suspendovala zbog navodne umiješanosti u fizički napad motivisan homofobijom.

Ako su navodi tačni, koleginica je predočila javnosti da je njoj primarna pripadnost navijačkoj grupi,a sekundarna profesionalnoj, novinarskoj skupini. Otkrivajući da je njen navijački identitet snažniji od profesionalnog, mlada sportska novinarka je indirektno poručila da je ona lojalna prvo ?Varvarima”, pa tek onda publici kojoj se obraća, što će reći da joj se ne može u potpunosti vjerovati kao vatrenoj navijačici, jer će radije poštovati navijački nego novinarski etički kodeks.

Kada smo, početkom minule decenije, u Institutu za medije Crne Gore, zajedno sa kolegama iz Danske škole novinarstva (Arhus), razvijali program obuke za mlade novinare/novinarke, istakli smo da je naša misija da doprinesemo stvaranju novih generacija novinara, koji će biti profesionalno kompetentni, etični, socijalno odgovorni i lojalni prvenstveno vlastitoj publici, odnosno građanima.

“Prva i najvažnija lojalnost novinarstva je ona prema građanima”, kažu u svojoj sjajnoj studiji “Elementi novinarstva” Bil Kovač i Tom Rozenstil. Ovaj iskaz je dobijao na ubjedljivosti u svijetlu balkanske pseudonovinarske prakse, gdje je lojalnost  vođi, etnosu, naciji pretpostavljana lojalnosti građanima.

“Obaveza prema građanima je nešto više od profesionalnog egoizma. To je implicitni sporazum sa javnošću, koji saopštava auditorijumu da su kritički osvrti na filmove tačni, da na kritičke osvrte na restorane  ne utiču oni koji zakupljuju reklame, da neki izvještaj nije napisan u ličnom interesu ili u korist prijatelja. Koncept da oni koji izvještavaju o novostima ne naizlaze na prepreke u pronalaženju i iznošenju istine – čak ako je to in a uštrb  vlasnikovih ostalih finansijskih interesa – predstavlja preduslov za iznošenje vijesti koje će  biti ne samo tačno već i uvjerljivo”, kažu Kovač i Rozenstil.

Suspendovana sportska novinarka je bila iskrena, i tu njenu osobinu treba cijeniti. Veći problem su neiskreni, koji građane ubjeđuju da su upravo oni njihova prva obaveza a, u stvari, lojalni su inim ‘varvarima’, bilo da su to političke partije, vlasnici ili Bog te pita ko.

Objavio/la na 10:32. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-