Švajcarska banka UBS pod istragom zbog pranja novca

Vodeća švajcarska banka UBS je pod krivičnom istragom zbog sumnje da je prala novac, saopštio je danas Ministarstvo za javna pitanja švajcarske.

„Mogu da potvrdim da je Ministarstvo uprave Konfederacije otvorilo 29. avgusta krivičnu istragu” u vezi člana 305 bis krivičnog zakona koji se odnosi na pranje novca, rekla je agenciji Frans pres portparol tužilaštva Žanet Balmer.

Istraga je u vezi žalbe koju je sredinom juna podnio Fond Bruno Manser, Udruženje za narode prašuma, rekla je ona ne iznoseći detalje, javila je Beta.

Prema veb sajtu tog udruženja čije je sjedište u Bazelu u Švajcarskoj, Fond Bruno Manser optužuje banku UBS da pere novac koji potiče od mita datog da bi se dozvolila sječa prašuma u Maleziji.

Po tom fondu predsjednik vlade malezijske države Sabah Musa Aman tražio je mito od grupa za sječu šuma da bi im dao koncesije za izvoz tropskog drveća.

Optužen je da se ilegalno obogatio i „oprao” više od 90 miliona dolara preko računa u UBS banci.

Fond navodi da je Aman klijent UBS banke od 1999. godine i da ima račune u bankama UBS u Cirihu i Hong Kongu.

Objavio/la na 21:14. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-