Japanski novinari stigli u crnogorski Japan

Novinari japanske novinske agencije Kjodo stigli su danas u selo Japan, u opštini Andrijevica, gdje će napraviti posebnu reportažu o malom mjestu koje nosi isto ime kao njihova država.

Japanske novinare su dočekali predstavnici sela, gdje su im, pored ručka, priredili i program obilaska sela i planine Komovi, ispod koje se nalazi crnogorski Japan.

Predstavnik nevladine organizacije “Japan-Japan” Čedo Babović rekao je agenciji Beta da japanski novinari namjeravaju da javnosti u svojoj zemlji opširno predstave malo crnogorsko selo, njegove ljude, prirodu i razvojne potencijale.

Japanski novinari su posebno bili prijatno iznenađeni kada su na samom ulazu u selo vidjeli tablu na kojoj je, pored domaćeg naziva, ime sela napisano i na japanskom jeziku.

Selo Japan u Crnoj Gori postalo je široj javnosti poznato u martu 2011. godine, kada su mediji javili da su njegovi stanovnici ponudili pomoć Japanu, nakon razornog zemljotresa i cunamija koji su zadesili tu zemlju.

Tada je, u ime sela, Vlada Crne Gore Japanu uputila 10.000 eura, simbolizujući na taj način vezu između dva Japana – azijskog i evropskog.

Ima više verzija o tome kako je selo Japan dobilo ime. Najvjerovatnija je da u tom kraju Sunce prvo obasja upravo to selo, na jugoistočnim padinama planine Komovi.

Zanimljivo je da i u crnogorskom Japanu, kao i u onom velikom, ima dosta trešanja, od čijeg se cvijeta, u proljeće zabijele brežuljci.

Objavio/la na 19:58. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-