Italija: Troje umrlo od vrućine

Italiju je ovog vikenda pogodio talas tropskih vrućina, a visoke temperature su odnijele do sada tri života.

Sjutra se očekuje najtopliji dan u ovoj godini kada bi temperature trebalo da premaše 40 stepeni Celzijusa.

Italijansko Ministarstvo zdravlja danas je uvelo u deset velikih gradova maksimalni “crveni” nivo opasnosti zbog neuobičajenih vrućina. Radi se o gradovima Rim, Bolonja, Peruđa, Breša i Ređo di Kalabrija, gdje se živa termometra već približila 40 stepenu.

Tamošnji meteorolozi već su dali ime aktuelnom atmosferskom fenomenu koji je došao sa sjevera Afrike – “Haron”, navodi ruska agencija RIA novosti.

U Toskani je suša, najveća za poslednjih 100 godina, a čak i u sjevernoj oblasti Trentino-Alto-Adiđe preduzimaju vanredne mjere, dok naročitu zabrinutost izaziva situacija u južnim oblastima, između ostalog, na Siciliji.

Stručnjaci upozoravaju da će pod uticajem afričkog anticiklona temperatura u mnogim regionima Italije tokom vikenda dostići 40 stepeni a nacionalna služba civilne odbrane uvela je u nekoliko oblasti – uključujući Emiliju Romanju, režim povećane opasnosti od danas do ponedeljka, dok su regionalne vlasti u Umbriji čak odlučili da uvedu režim vanredne situacije.

Objavio/la na 21:07. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-