Prva privatna svemirska letjelica se vratila na Zemlju

Svemirska letjelica “dragon” privatne američke kompanije “SpaceX” uspješno se danas vratila na Zemlju, završavajući svoje putovanje do Međunarodne svemirske stanice (MSS) “staromodnim” padom u vode Tihog okeana oko 800 kilometara od meksičke Baje Kalifornije, prenosi Tanjug.

“Dragon” je lansiran 22. maja sa 521 kilogram opreme, kompjutera, hrane, vode, odjeće i zaliha, a sa sobom je donio 660 kilograma tereta.

Dragon je prva privatna letjelica koja se spojila sa orbitalnom stanicom.

Uspješnim povratkom na Zemlju, kapsula kompanije “SpaceX” postala je jedina teretna letjelica sposobna da vrati opremu na Zemlju, budući da su dosad kargo letjelice drugih zemalja uništavane poslije dolaska na svemirsku stanicu.

Nakon prošlogodišnjeg “penzionisanja” flote svemirskih šatlova, SAD su misije dopremanja opreme na MSS prepustile svemirskim agencijama Rusije, Japana i Evrope.

Dok privatne američke kompanije ne budu u stanju da šalju letjelice sa posadom na MSS, svjetski astronauti će na orbitalnu stanicu putovati ruskim “sojuz” kapsulama, po cijeni od 63 miliona dolara za “povratnu kartu”.

“SpaceX” planira da počne sa prevozom astronauta do 2015. godine, prenose agencije.

Objavio/la na 22:50. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-