Dodijeljene nagrade autorima novih hrvatskih riječi

Prvu nagradu na ovogodišnjem izboru za najbolje nove hrvatske riječi dobio je Šandor Dembic, čija je riječ “zatipak” osvojila nagradu “Dr. Ivan Šreter”. Zatipak znači “štamparska greška” ili “tipfeler” i za tu riječ Dembic je dobio nagradu u iznosu od 5.000 kuna (660 eura), prenosi portal Index.hr.

Drugu nagradu od 3.000 kuna dobio je Eduard Berg za riječ “nekapnica”, koja se koristi za spravu koja sprečava da vino prilikom sipanja kaplje.

Treće mjesto i nagradu od 1.500 kuna osvojila je Marina Kobaš za riječ “dodirnik”, što označava “tač skrin”.

Na konkurs koji su organizovali časopis Jezik i Fondacija Ivana Šretera prijavilo se 1.200 učesnika, sa više od 1.600 riječi.

U konkurenciji za nagrade bile su i riječi biciklati (voziti bicikl), zapozorje (bekstejdž), ponovak (repriza), bocar (sakupljač boca), rječarenje (rafting), odobrenica (licenca), brojomat (uređaj koji izbacuje broj mjesta u redu za čekanje) i daroteka (gift šop).

Objavio/la na 18:45. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-