Покренитe иницијативу за враћање држављанства предсједнику НC

by | mar 24, 2012 | Analize&Mišljenja | 0 comments

Поштовани господине предсједниче,

Обраћамо Вам се као предсједнику свих грађана Црне Горе, с жељом да искористите надлежности које Вам даје члан 95. Устава Црне Горе и члан 12. Закона о црногорском држављанству.

У члану 12. поменутог Закона се, између осталог, наводи следеће:

”Пунољетно лице чији пријем у црногорско држављенство је од посебног значаја за државни, научни, привредни, културни, економски, спортски и други интерес Црне Горе може, изузетно, стећи црногорско држављанство пријемом, иако не испуњава услове из члана 8. овог Закона.

О пријему у црногорско држављанство за државни и други интерес Црне Горе одлучује Министарство унутрашњих послова и јавне управе на основу предлога предсједника Црне Горе, предсједника Скупштине Црне Горе или предсједника Владе Црне Горе.”

Сматрамо да су се стекли услови да сачините предлог да господин Предраг Поповић, легално изабрани предсједник Народне странке добије, по том основу, црногорско држављанство.

Према нашем мишљењу државни и други интереси Црне Горе да господин Предраг Поповић добије црногорско држављанство су следећи:

1.         Народна странка је најстарија политичка организација у Црној Гори. Конституисана је 1906. године, на Лучин дан, 31. октобра, чиме је озваничен почетак парламентаризма у Књажевини Црној Гори.

Иницијативом групе интелектуалаца, опредијељених за обнову демократије и традиције у Црној Гори, Народна странка је обновила свој рад са истим политичким утемељењем, на дан Св. Василија Острошког, 12. маја 1990. године. Овим је Народна странка наставила свој политички континуитет из времена Књажевине и Краљевине  Црне Горе. Сматрамо да је државни интерес Црне Горе да Народна странка, као најстарија странка у Црној Гори, врши своју политичку дјелатност са легално изабраним предсједником, господином Предрагом Поповићем, који је на Скупштини 23. априла 2011. Године, по трећи пут, изабран на ту функцију.

2.         Предраг Поповић, предсједник Народне странке, рођен је у Бару, 07.05.1962. године и црногорско држављанство је стекао рођењем на територији Црне Горе, као и сви његови преци са очеве и мајчине стране. Предраг Поповић је у Народној странци од њеног обнављања 12. маја 1990.године. Обављао је функцију члана и предсједника Општинског одбора Народне странке Бар, као и члана Извршног одбора. За члана Главног одбора је биран у свим мандатима од 1991. године. Био је одборник Народне странке у СО Бар. У шест мандата је биран за посланика у Скупштини Републике Црне Горе и у два за посланика у Вијећу република Скупштине СРЈ. Од избора 1998.године,  до изласка Народне странке из власти 2001. године, био је на функцији потпредсједника Скупштине РЦГ и предсједника парламентарног Одбора за међународне односе.

Господин Предраг Поповић је дао значајан допринос развитку парламентаризма у Црној Гори, након обнављања вишестраначја.

Господине предсједниче,

подсјећамо Вас, и као врсног правника, на околности под којима је предсједнику Народне странке, господину Предрагу Поповићу, одузето неотуђиво и стечено право држављанства. Наиме, он је постао и држављанин Србије, прије доношења Устава независне државе Црне Горе, док је на снази био Устав Републике Црне Горе, и више од пола  године прије доношења Закона о црногорском држављанству!

Сматрамо да је одузимање црногорског држављанства Предрагу Илијином Поповићу, искључиво мотивисано политичким разлозима. За овом дискриминаторском мјером се посегло стога  што је ријеч о предсједнику најстарије политичке странке у Црној Гори. Да није тако, зар се слична мјера не би примјенила и на друге политичке личности које су јавно, у Парламенту, обзнаниле да посједују држављанство Србије. Народна странка поздравља то што није примјењена на њих иста казнена мјера, али, према нашем сазнању, у овим случајевима није ни покренут поступак за утврђивање тачности њихових исказа. Зар није апсурдно да је у измијењеном Закону дозвољен пријем у црногорско држављанство за око 30.000, грађана који живе као расељена лица у Црној Гори, што Народна странка подржава. Међутим, тим Законом се ускраћује неотуђиво право онима, који су самим чином одузимања држављанства, морали да промијене мјесто пребивалишта.

Подсјећамо да је предсједнику Народне странке, господину Предрагу Поповићу, уз рјешење о одузимању држављанства, уручено и рјешење о укидању пребивалишта у Црној Гори. Зато је господин Поповић морао пријавити ново пребивалиште у Србији, као услов за добијање личних исправа Републике Србије.

Све ово нас наводи на закључак да је у измијењени Закон о црногорском држављанству унесена клаузула, која се тиче искључиво господина Предрага Поповића, којом се предсједник Народне странке онемогућава да поново постане држављанин Црне Горе.

Тиме му је ускраћено право и да се активно бави политиком, као легално изабрани предсједник Странке,  на чијем се челу налази.

Зар није  нонсенс да Црна Гора дискриминише само онога који је јавно приложио документ о пријему у држављанство Србије!

Предсједник Народне странке господин Предраг Поповић, прихватањем држављанства Србије,  није се одрекао Црне Горе. Тај лични гест је прије свега указивао  на апсурдност Закона, који је у себи саджао дискриминаторске одредбе матичне државе према сопственим грађанима. Набољу потврду исправности проблематизовања тог питања представљају  измјене Закона о црногорском држављанству.  Да је такав закон био на снази у тренутку одузимања држављанства Предрагу Поповићу, он не би могао бити лишен држављанства Црне Горе.Апсурд чини потпуним чињеница, да онај који је јавно обзнанио посједовање и држављанства Србије, једини у Црној Гори је кажњен губитком њеног држављанства.

Упркос свему предсједник Народне странке, господин Предраг Поповић,  одустао је од вођења судских спорова пред Међународним судом правде у Стразбуру, исказујући и тим својим гестом свој однос према његовој матичној држави Црној Гори.

Господине предсједниче,

напомињемо да је, по нашем сазнању, преко 150 страних држављана (чија имена и презимена нијесу јавно обзнањена) добило и црногорско држављанство. То додатно потврђује чињеницу да је господину Предрагу Поповићу одузето црногорско држављанство из политичких разлога.

Интерес сваке државе је да има што већи број грађана. Није ваљда Црна Гора у том погледу изузетак. Превасходна дужност демократских држава је борба за слободу и права сваког појединца, а не кршење и одузимање његових права. Нажалост, у случају Предрага Поповића његова стечена и природна права су од стране матичне државе укинута.

Због чињеница, које смо навели, обраћамо Вам се, у нади да ћете, сходно свом уставном капацитету, покренути иницијативу за враћање држављанства предсједнику Народне странке, господину Предрагу Поповићу.

С особитим поштовањем,

У Подгорици, 23.03.2012. године

Замјеник предсједника Народне странке

Дејан Вучићевић, с.р.

Потпредсједници Народне странке

Др Лола Никчевић, с.р.

Проф. Др Мишко Јовановић, с.р.

Јован Маркуш, с.р.

Милан Радовић, с.р.

Чланови Предсједништва

Веселин Ковачевић, с.р.

Проф. Др Саво Марковић, с.р.

Ђорђије Прибиловић, с.р.

Никола Ракочевић, с.р.

Саво Ђурђевац, с.р.

Драган Шоћ, с.р.

Душан Павићевић, с.р.

Веселин Шћепановић, с.р.

Др Зоран Мркић, с.р.

Новица Кликовац, с.р.

Жељко Милићевић, с.р.

Ранко Вуковић, с.р.

Видак Велимировић, с.р.

Петар Вешовић, с.р.

Момир Бабић, с.р.

Вукашин Рачић, с.р.

Предсједник Извршног одбора

Славиша Губеринић, с.р

Предсједник Клуба младих

Никола Јоксимовић, с.р.

Предсједница Савјета жена

Вања Машковић, с.р.

Предсједник Политичког савјета

Будимир Дубак, с.р.

Предсједник Правног савјета

Будимир Дармановић, с.р.

Предсједник Економског савјета

Мр. Владимир Павићевић, с.р.

Предсједник Савјета за културу

Славиша Чуровић, с.р.

Предсједник Савјета за локалну самоуправу

Емил Кријешторац, с.р.

0 Comments

Submit a Comment