Usporila inflacija u eurozoni

Stopa inflacije u 17 zemalja koje kao valutu koriste euro neočekivano je pala u januaru, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci, koji se tumače kao dodatni znak da slabljenje privrede loše utiče na cjenovne pritiske.

Zavod za statistiku Evropske unije, Eurostat, saopštio je danas da je inflacija na godišnjem nivou pala u januaru na 2,6 odsto, sa 2,7 odsto iz decembra, dok je u ranijoj procjeni bilo navedeno da se očekuje stagnacija, prenijela je AP.

Eurostat će sjutra objaviti svoju prvu prognozu stope inflacije za februar, pa ako ona dodatno padne, to bi moglo da podstakne očekivanja da će Evropska centralna banka (ECB) narednih mjeseci ponovo sniziti svoju ključnu kamatnu stopu, prenosi Tanjug.

ECB će sledeće sedmice održati mjesečni sastanak, a većina analitičara očekuje da će tom prilikom ključna kamatna stopa biti zadržana na nivou od jedan odsto.

 

Objavio/la na 12:38. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-