Galijašević:Vehabiјe se obučavaјu u školama i džamiјama

Vehabije na području Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo vrše ideološku i fizičku obuku u fiskulturnim salama, učionicama i na poligonima škola na području Zavidovića, u Željeznom Polju, Šerićima i Pofalićima, tvrdi DŽevad Galijašević, ekspert za vehabizam i terorizam u BiH.

Riječ o fikulturnoj sali Srednje tehničke škole u Zavidovićima, osnovnim školama u Rujnici kod Zavidovića, Željeznom Polju u opštini Žepče i mjestu Šerići, kaže galijašević. Pripadnici vehabijskog pokreta, dodaje, obučavaju se i u objektima nove džamije u Maglaju i sarajevske džamije kralja Fahda, kao i u dvorani Skenderija.

Prema njegovim riječima, obuka islamskih radikalista pri školama i džamijama podrazumijeva ideološko učenje i obuku raznim borilačkim vještinama koje vrše profesionalni treneri, među kojima ima i reprezentativaca BiH.

“Potom se uče rukovanju oružjem u kampovima u naseljima Gornja Maoča, Šerići, Željezno Polje, Јezera na entitetskoj granici između teslićke i zeničke ošštine, Mehurićima kod Travnika, na Vlašiću”, rekao je Srni Galijašević.

On napominje da je riječ o mjestima koja su naseljena, ali dosta izolovana tako da je onemogućeno njihovo nadgledanje, navodeći primjer Željeznog Polja i Šerića koji su smješteni na brdsko-planinskom područjima i udaljeni nekoliko desetina kilometara od najbližih gradova.

“Željezno Polje ima 13 naseljenih mjesta i 17 džamija. To je naselje u kojem živi između šest i sedam hiljada stanovnika”, objašnjava Galijašević, inače član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

On je istakao da u osnovnim i srednjim školama u Federaciji pojedine radikalne hodže vehabije predaju vjeronauku djeci, a imenuju se uz saglasnost glavnih imama. Galijašević ukazuje na takav primjer u Maglaju.

“Islamska zajednica u BiH direktno u Federaciji BiH utiče na proces obrazovanja i u tom smislu posmatramo te obuke. Zašto bi rukovodstva škola bila protiv toga kada plaćaju pojedine radikalne hodže da uče vjeronauku”, kaže Galijašević.

U Srednjoj tehničkoj školi u Zavidovićima Srni je rečeno da se u školskoj fiskulturnoj sali ne vrši nikakva obuka i da to nije moguće jer prethodno treba sklopiti ugovor sa školom. O svim ugovorima upoznato je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona koje je zakonskim aktima regulisalo način izdavanja dvorana, kažu u ovoj školi.

I u Osnovnoj školi “Hajderovići” kojoj pripada područna škola u Rujnici tvrde da se tamo ne obučavaju vehabije. Škola nema fiskulturnu salu, jedino da neko u toku noći uđe u objekat i koristi učionice, ali bi mi tada znali da je bila provala, rečeno je Srni u školi u Hajderivićima.

Objavio/la na 11:47. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-