Od 1. januara skuplje cigarete i alkohol

U Crnoj Gori od sjutra će važiti veće akcize za cigarete i alkoholna pića, a manje za dizel gorivo.

Akize na cigarete biće povećane od 13 do 15 centi, dok će one na dizel gorivo biti niže dva centa po litru.

Primjena novih akciza predviđena je izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koje je Vlada usvojila u oktobru.

Iz Ministarstva finansija su podsjetili da je tim izmjenama i dopunama definisana i obaveza proizvođača i uvoznika cigareta, odnosno akciznih obveznika, da popišu zalihe i plate razlike akcize iznad Zakonom propisanih količina.

“S obzirom da akcizni obveznici imaju obavezu da obave korekciju akcize, prodavci cigareta koji nijesu akcizni obveznici dužni su da cigarete prodaju u skladu sa cijenama koje proizvođač objavi u Službenom listu”, objašnjeno je iz Ministarstva.

Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama planirano je i uvođenje akciza na kafu i gazirana pića sa dodatkom šećera, koje će se primjenjivati od 1. aprila.

Akcize na kafu bi trebao da iznose 20 odsto njene vrijednosti, dok će one na gazirana pića biti deset centi po litru, prenosi Mina business.

U Vladi očekuju da će direktan budžetski efekat od nove akcizne politke biti između 12 i 15 miliona eura na godišnjem nivou. Oni tvrde i da su predložene mjere dio kontinuiranog povećanja akciza na cigarete i njihovo uvođenje na proizvode koji se mogu podvesti pod kategoriju onih sa negativnim uticajem na zdravlje.

Objašnjeno je da saopštene cifre predstavljaju maksimalne vrijednosti akciza, dok će stvarna poskupljenja zavisiti od tržišne konkurencije. Uvođenje novih akciza bi trebalo da doprinese i pojeftinjenju nafte, s obzirom na to da je Crna Gora bila prepoznata kao država sa najvećom cijenoma tog energenta u regionu, na šta su uticale i visoke dažbine.

Predložene mjere bi, kako se očekuje, trebalo da doprinesu i stvaranju veće poreske osnovice i povećanju prihoda budžeta, što je u funkciji dalje konsolidacije budžetske pozicije Crne Gore.

Predloženim izmjenama ostvaruju ciljevi koji podrazumijevaju i usklađivanje sa direktivama i standardima EU, kao i povećavanje baze akciznih proizvoda uvođenjem akciza na kafu i gazirana pića.

Objavio/la na 17:15. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-