Vujanović: Državna himna ne zbližava već odvaja ljude

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je da očigledno državna himna ne zbližava, već odvaja ljude. On je ocijenio da autorstvo dvije posljednje strofe nije spojivo sa antifašističkom Crnom Gorom.

Vujanović je rekao u Rožajama da u odnosu na sam sadržaj teksta dvije strofe nema apsolutno nikakvu primjedbu, već da, naprotiv, vrlo poštuje taj sadržaj i apsoltuno je uvjeren da je sjajna krajnja poruka – da je vječna Crna Gora.

“Poruka vječnosti treba da bude konstanta. Ono što nije spojivo sa antifašističkom Crnom Gorom je autorstvo dvije strofe. Nesumnjivo je da je to autorstvo od strane čovjeka koji ne pripada antifašizmu Crne Gore i koji predstavlja negaciju antifašizma“, rekao je Vujanović, prenijela je Mina.

On je dodao da, u odnosu na tekst i tekstopisca, ima različito vrednovanje, o čemu je govorio na jasan način.

“Moramo se suočiti sa realnošću Crne Gore. Jedan dio Crne Gore, značajan broj građana ne prihvata te dvije strofe upravo iz razloga koje sam saopštio. Očigledno je da himna ne zbližava, da ne ujedinjuje, da odvaja i distancira ljude“, smatra Vujanović.

Sporne strofe pripisuju se Sekuli Drljeviću, crnogorskom političaru prve polovine dvadesetog vijeka koga istorija pamti kao saradnika fašističkog okupatora.

Objavio/la na 18:26. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-