Studenti u ponedjeljak ispred Skupštine

NVO Studentska unija Crne Gore organizovaće u ponedjeljak, 3. oktobra, ispred parlamenta nepolitički skup pod nazivom “ Budućnost svih nas”. Studenti između ostalog traže adekvatnu primjenu Bolonjske deklaracije i smanjenje školarine za samofinansirajuće studente, prenosi radio Antena M.

Predsjednik Upravnog odbora Studentske unije, Demir Hodžić naveo je najvažnije razloge  okupljanja.

“Nepravilna primjena Bolonjske deklaracije. To podrazumijeva mali broj sala na fakultetima i slabu tehničku uređenost. Zatim, školarina od 500 eura na godišnjem nivou za samofinansirajuće studente je visoka  u odnosu na primanja u zemlji. Prekobrojan upis studenata na svim fakultetima u Crnoj Gori, što naravno utiče na veliki procenat nezaposlenosti. Smanjenje finansiranja pripravničkih plata. Znate da će po tom programu umjesto sa 80 država finansirati pripravnike sa 60 odsto, što je veoma loše”, rekao je Hodžić.

Studenti sa invaliditetom, suočavaju se sa brojnim problemima, kazala je član Upravnog odbora SU Miroslava Mima Ivanović.

“Nepostojanje servisa podrške kao što su personalna asistencija, pristupačan prevoz i gestovni tumači za osobe sa oštećenim sluhom. Veliki problem za studente sa oštećenim vidom je nepostojanje dostupne literature. Treći problem, koji je jako važan je arhitektonska nepristupačnost, koju možda osobe bez hendikepa ne primjećuju, ali studenti sa hendikepom itekako primjećuju.”

Hodžić je kazao da je Studentska unija dobila podršku od  pojedinih NVO,  sindikata i Studentskog Parlamenta Univerziteta  Crne Gore.

Iz Studenske unije su pozvali sve studente i radnike da im se pridruže, uz napomenu da na skupu ne žele predstavnike političkih partija, jer kako kažu, vođe su  im ideje.

Studentski parlament crnogorskog Univerziteta poslao je pismo premijeru Igoru Lukšiću, zahtijevajući razgovor o problemima finansiranja visokog obrazovanja, zapošljavanja studenata, studenstskog smještaja i ishrane, te neispunjeno obećanje izgradnje studentske Sale sportova.

“Od našeg poslednjeg sastanka, koji smo održali četvrtog aprila, pa do danas, većina stvari o kojima je bilo riječi, a ticale su se poboljšanja studentskog standarda, nijesu realizovane, niti se govorilo o rješavanju navedenih problema”, navodi se u pismu, koje potpisuje predsjednik organizacije Petar Golubović.

Objavio/la na 16:48. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-