Podrška Paradi ponosa u Beogradu

LGBT Forum Progres, jedina vidljiva LGBT grupa u Crnoj Gori, pozdravlja održavanje Parade ponosa u Beogradu i podržava napore civilnog društva da se popravi položaj, život i zaštićenost LGBT osoba u Srbiji.

Povorka ponosa na cijelom Balkanu istorijski su važni događaji koji potvrđuju sposobnost  mladih demokratija u prihvatanju različitosti i njegovanju ravnopravnosti, piše u saopštenju LGBT Forum Progres iz Podgorice.

Druga beogradska parada održava se u atmosferi neprihvatljivo jakog otpora poštovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda značajnog dijela stanovništva.

Odgovornost za takvo stanje i toliku fizičku ugroženost LGBT osoba isključivo je na političkoj eliti koja, kao i u ostalim tranzicionim zemljama, mora imati vidljivu i predvodničku  ulogu u afirmisanju  ljudskih prava LGBT osoba. Za otkazivanje Parade biće odgovorna isključivo vlast zato što je proizvela i tolerisala atmosferu straha i lična LGBT osoba.

Iskustva potvrđuju da se srbijanska vlast, što je slučaj i sa crnogorskom, uglavnom suzdržavala od preduzimanja održive i trajne inicijative smanjivanja visoko izražene homofobije i neprihvaćenosti LGBT populacije.

Ignorisanje postojanja LGBT pokreta više nije moguće. Beogradska Parada ponosa, sa svim rizicima, šalje obavezujuće političke poruke cijelom regionu. Povorke ponosa i drugi socijalni događaji važni su koraci osvajanja slobode. Do ugnjetavanja seksualnih manjina dolazi isključivo zbog dominacije heteroseksizma u obrazovanju, medijima i ukupnom političkom i ekonomskom životu, piše u saopštenju.

Beograd zaslužuje univerzalnu prepoznatljivost otvorenog i slobodarskog grada. Parada ponosa je prilika koju građani Srbije ne smiju propusti kako bi svoj glavni grad vratili među svjetske metropole koje krasi tolerancija i antifašizam. Beograd ima trajno mjesto u istoriji crnogorskog LGBT pokreta. To je grad koji je mnogim LGBT osobama, u bivšoj zajedničkoj domovini, pružao sigurnost od surove stvaranosti i osuda sredina iz kojih potiču. Želimo osmijeh  i napredak Srbiji. Beograde, volimo te!

Delegacija LGBT Foruma Progres iz Podgorice na čelu sa Zdravkom Cimbaljevićem, izvršnim direktorom i jedinom javnom gay osobom u Crnoj Gori, učestvovaće u šetnji.

Cimbaljević će, kako je planirano, aktivno učestvovati u pratećim sadržajima parade kao što su forumi, paneli i prezentacije.

Objavio/la na 18:10. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-