Pametna majica

Naučnici sa Univerziteta ”Karlos III” iz Madrida napravili su ”pametnu majicu”, koja može da mjeri otkucaje srca, a može da uradi i EKG (elektrokardiogram), prenio je danas ”Dejli mejl”.

Pametna majica napravljena je od provodljivog ‘e-tekstila’ i može da mjeri tjelesnu temperaturu. Ova majica je za sada testirana na pet pacijenata na institutu za kardiologiju u Madridu.

Podaci o otkucajima srca i rezultatima EKG-a prikupljaju se preko bežičnog uređaja, koji se nosi oko vrata ispod majice, a šalje podatke sistemu za upravljanje koji ih tumači.

Uređaj za prikupljanje podataka sadrži i termometar i akcelerometar, čime se otkriva da li bolesnik sjedi ili leži i koliko je aktivan.

”Ideja je ta da se na nenametljiv način prati pacijent”, rekao je programer Hose Ignjasio Moreno sa ”Karlos III” Univerziteta.

”Ovaj patent može da prati pacijenta u stvarnom vremenu bez ikakvih kablova, tako da on može ostati da leži ili može krenuti u šetnju”, dodao je on.

Sistem takođe ima alarm koji ljekari mogu da prilagode svakom pacijentu tako da emituje upozorenje ukoliko se puls ili tjelesna temperatura povećaju i budu na granici opasnosti.

U budućnosti uređaj će omogućiti ljekarima da prate bolesnika kod kuće i tako će smanjiti vrijeme koje bi pacijenti trebali da provedu u bolnici.

Majica od e-tekstila, koju je dvije godine razvijalo nekoliko firmi, na tržište bi mogla doći za šest do 12 mjeseci. Prema riječima proizvođača moći će da se pere u mašini za veš.

Objavio/la na 17:07. Objavljeno u Zanimljivosti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-