Danska uvodi ‘porez na debljanju’

Danska je prva zemlja koja je odlučila da se protiv debljine bori poreskom politikom. Tako će već od sjutra u tamošnjim trgovinama većina namirnica koje su štetne za zdravlje i doprinose debljanju, poput grickalica ili maslaca, koštati više, prenosi Danas.hr.

Vjeruje se da će se konzumacija štetnih namirnica na ovaj način smanjiti za desetak posto godišnje. Porez će se određivati po kilogramu zasićenih masnoća u određenoj namirnici a primjenjivaće se i na domaću i na uvoznu hranu.

A osim na zdravlje stanovnika, “porez na debljanje” pozitivno će uticati i na državnu blagajnu – godišnje će se njime prikupiti oko 300 miliona eura.

Ovaj porez će natjerati Dance da hranu kupuju u inostranstvu, smatraju ekonomski stručnjaci. Biće smanjena prodaja hrane u trgovinama i to će imati negativan uticaj na javne prihode, upozoravaju protivnici zakona.

Nedavno je sličan porez htjeli da uvede Francuska, ali je reagovala Coca Cola koja je zaprijetila zatvaranjem svojih pogona u toj zemlji.

Objavio/la na 14:41. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-