Janša Hrvatima prodavao oružje za naftu

by | aug 26, 2011 | Novosti | 0 comments

Slovenija je Hrvatskoj u vrijeme Domovinskog rata prodavala oružje za naftu, pokazuje izvještaj koji je, na zahtjev tadašnjega slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka 1993., napisao ministar obrane Janez Janša.

Izvještaj, koji nosi oznaku državne tajne, danas je na svojoj veb stranici objavio publicista Matjaž Frangež, koji se na to odlučio nakon što je dan prije slovenački sud odlučio da neće udovoljiti zahtjevu TV Slovenija i Pop TV da dobiju uvid u taj dokument, prenosi Jutarnji.hr.

Frangež je, pritom, dodao da izvještaj ne odgovara ni na jednu kontroverzu oko prodaje oružja koja se pojavila u posljednjih deset godina.

Izvještaj navodi da je Slovenija još prije početka rata s JNA za svoju Teritorijalnu obranu u decembru 1990. i martu 1991. u inostranstvu – jer to nije bilo moguće kod proizvođača u Jugoslaviji, iako su oni bili i pet puta jeftiniji – kupila više stotina hiljada automatskih pušaka, municije, minobacača i raketa, uz suglasnost tadašnjeg predsjednika Milan Kučana i uz‚ ‘aktivnu tihu podršku SAD‚’.

0 Comments

Submit a Comment