Grinpis: Toksične hemikalije u brendiranoj odjeći

Tragovi toksičnih hemikalija štetnih za prirodnu sredinu i ljudsko zdravlje su utvrđeni  u odjeći koju proizvodi 14 vrhunskih proizvođača, podsjetila je danas organizacija Grinpis.

U dvije trećine testiranih uzoraka odjeće proizvođača kao što su Adidas, Uniklo, Kelvin Klajn, Lakost, Konvers, Ralf Loren itd, su  utvrđeni  tragove hemikalija nonilfenol etoksilata (NPEs), stoji u izvještaju Grinpisa pod naslovom Prljavo rublje 2, izvještava AFP, prenosi Tanjug.

NPEs se koriste kao deterdženti u industriji, uključujući i proizvodnju prirodnih i sintetičkih tekstilnih materijala. Osim što je toksičan, nonilfenol ima svojstvo imitiranja ženskih hormona, zbog čega može da mijenja seksualni razvoj i utiče na reproduktivni sistem ljudi.

Čak i u malim dozama ova hemikalija  predstavlja veliku prijetnju kako za prirodnu sredinu tako i za ljudsko zdravlje, ističe Li Jifang, aktivista Grinpisa.

Za svoje istraživanje ova organizacija je koristila 78 brendiranih komada odjeće kupljenih u 18 zemalja svijeta, a proizvedenih uglavnom u Kini, Vijetnamu, Maleziji i Filipinima.

“Ovo nije samo problem zemalja u razvoju, u kojima se tekstilni materijali proizvode. S obzirom na to da se čestice NPEs oslobađaju tokom pranja odjeće, one se praktično uvlače i u zemlje u kojima je njihova upotreba zabranjena”, ističe Li.

Grinpis je prošlog mjeseca objavio izvještaj Prljavo rublje, u kojem je optužio proizvođače poznatih brendova odjeće da hemijskim otpadom zagađuju glavne rječne tokove u Kini. Na ovo su reagovale samo neke od prozvanih kompanija, uključujući Pumu i Najki, obećavajući da će do 2020. iz svog proizvodnog procesa eliminisati sve toksične hemikalije.

Objavio/la na 22:51. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-