Ćalović na saslušanju zbog snimka sa svadbe Kalića

Prema podacima koje smo danas dobili iz policije, snimak je navodno postavljen na internet sa adrese koja pripada MANS-u, piše u saopštenju.

U državama u kojima je cilj policije i tužilaštva da se obračunaju sa organizovanim kriminalom, te službe čine sve da zaštite one koji su voljni da doprinesu toj borbi. Umjesto da ulažu sve napore da "goste" Kalićeve svadbe smjeste u zatvor, naša policija i tužilaštvo  saslušavaju predstavnike MANS-a o tome ko je i kako objavio snimak na internetu, direktno pomažući kriminalcima kojima se ne sviđaju oni koji govore o njihovim poslovima, kao i njihovim "svatovima" iz redova državne bezbijednosti.

Štaviše, godinu dana nakon objavljivanja spornog snimka, nakon prošlogodišnjeg saslušanja zamjenika izvršnog direktora MANS-a Veselina Bajčete i novinara Petra Komnenića, policija i tužilaštvo sada po drugi put pozivaju predstavnike MANS-a oko istih pitanja, a da ni u jednom trenutku nisu spremni čak ni da saopšte koja krivična djela istražuju.

Naime, krivična djela koja se odnose na neovlašćeno objavljivanje podataka kojim se ugrožava privatnost se istražuju samo po privatnoj tužbi, a ne po službenoj dužnosti. Iz toga logično proizilazi da bi ovakvu istragu trebao da vodi Safet Kalić ili neko od njegovih gostiju koji se sumnjiče da su među najmoćnijim šefovima organizovanog kriminala. Međutim, istragu vode tužilaštvo i policija, pa se nameće pitanje sa kojom svrhom ako ne da pomognu kriminalcima iz regiona da lociraju one koji govore o njihovim poslovima.

Uvjereni smo da je instrukcija za ovakvo ponašanje data direktno iz vrha policije i tužilaštva, jer niti su gosti ove svadbe obični građani, niti policija svaki dan saslušava predstavnike NVO koji govore o organizovanim kriminalu i korupciji. Zbog toga smatramo da će direktor policije Veselin Veljović i Vrhovna državna tužiteljica Ranka Čarapić biti lično odgovorni ukoliko bilo kome iz MANS-a bude ugrožena bezbijednost od strane šefova organizovanih kriminalnih grupa koji su se na svadbi Safeta Kalića družili sa čelnicima Agencije za nacionalnu bezbijednost.

Sigurni smo da su i gospodin Veljović i gospođa Čarapić vrlo dobro svjesni da ovakvim "istragama" samo pomažu "moralnim kriminalcima" da ućutkaju one koji se usuđuju da govore o njihovim sumnjivim poslovima. Naravno, postavlja se i pitanje njihovih ličnih motiva da na nama crtaju mete baš u ovom trenutku, godinu dana nakon postavljanja snimka.

Ipak, bez obzira na to, predstavnici MANS-a će sjutra poći u policiju i saopštiti im naše ubjeđenje da je snimak na internet postavio neki savjesni građanin koji želi da kriminalci budu tamo gdje im je mjesto – u zatvoru, umjesto da nesmetano posluju i druže se sa vrhom objavještajne službe koja bi trebala da nas štiti upravo od takvih lica.

Pošto je policija, kako nam je saopšteno, utvrdila da je snimak postavljen sa adrese koja pripada MANS-u, izrazićemo sumnju da je možda čak i neki pošteni službenik ANB-a odlučio da upadne u naš sistem i objavi podatke o svojim kolegama koji svadbuju sa onima koje i sama obavještajna služba označava kao šefove mafije, smatrajući da je to pitanje od javnog interesa i posebnog značaja za bezbijednost države.

Vanja Ćalović

Objavio/la na 15:46. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-