SZO: Duvan godišnje usmrti šest miliona ljudi

Budući da obično postoji višegodišnji razmak između početka pušenja i trenutka kad ono ugrozi zdravlje, epidemija bolesti vezanih za duvan je tek počela, ističe WHO, prenosi Reuters. Do 2030. godine bi broj smrtnih slučajeva čiji je uzrok pušenje mogao da se popne na osam miliona godišnje.

Dosad su 172 zemlje i Evropska unija potpisali Okvirnu konvenciju o kontroli duvana (FCTC), koja je stupila na snagu 2005. godine. Ova konvencija obavezuje zemlje potpisnice da preduzmu korake da se smanji postotak pušača, ograniči izloženost pasivnom pušenju i smanji reklamiranje i promocija duhanskih proizvoda.

Duvan ubija do polovine onih koji ga konzumiraju i predstavlja jednu od najvećih zdravstvenih prijetnji s kojom se svijet ikad suočio. Izaziva, često fatalan, rak pluća, i druge hronične respiratorne bolesti. Takođe je značajan rizični faktor za kardiovaskularne bolesti, koje su najveći svjetski ubica.

Duvan je jedan od faktora koji najviše doprinose svjetskoj epidemiji nezaraznih bolesti, kao što su infarkt, šlog, rak i emfizem, koje u ukupnom broju smrtnih slučajeva u svijetu imaju udio od 63 posto, od čega 80 posto otpada na siromašnije zemlje.

Objavio/la na 22:24. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-