Ratko Mladić u avionu za Hag

Ministar pravde Srbije Snežana Malović saopštila da je počeo postupak izručenja generala Ratka Mladić Haškom tribunalu i da se on već nalazi u avionu.

"Postupak izručenja je započeo", rekla je Malović na vanrednoj konfernciji za novinare u Beogradu i dodala da je Mladić izručen na osnovu otpužnice koja ga tereti za najteže zločine protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Pripadnici specijalne policije pod jakim mjerama obezbjeđenja sproveli su Ratka Mladića na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", odakle je vladinim avionom otputovao za Hag.

Mladić je uhapšen 26. maja u kući njegovog rođaka Branka, u selu Lazarevu kod Zrenjanina, i od tada je bio u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu gdje je čekao ekstradiciju Hagu.

Izmijenjenom optužnicom haškog tužilaštva, Mladić se umjesto u 15 sada tereti u 11 tačaka, od kojih su dvije za genocid, tereti se za zločin protiv čovječnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine.

Prva optužba za genocid odnosi se na događaje u prvoj godini rata u BiH od maja 1992. do maja 1993. godine za događaje i zločine u gradovima u istočnoj BiH – Zvornik, Vlasenica, Višegrad, kao i za Bosansku Krajinu – Prijedor i Ključ.

Druga optužba za genocid odnosi se na jul 1995. godine za zločine počinjene u Srebrenici. Ostale tačke su za zločin protiv čovječnosti, a tiču se opsade Sarajeva i zločina u više opština BiH.

Objavio/la na 18:26. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-