Predstavljen Virtuelni muzej opsade Sarajeva

Četiri udruženja iz BiH predstavila su danas projekat Virtuelnog muzeja opsade Grada Sarajeva članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.

Umjetnici Dino Mustafić, Suada Kapić i Alma Mašić smatraju da se izgradnjom takvog muzeja afirmiše kultura pamćenja i omogućavanja kvalitetnog transfera znanja o onome šta se dešavalo u Sarajevu u godinama opsade.

Zamišljeno je da muzej bude izgrađen kao montažna kuća, u kojoj će biti instalirane interaktivne mape, digitalna hronologija, enciklopedije, filmovi, videoarhiv, fotografije, crteži, tematski boksovi.

Projekat su pokrenula četiri udruženja "Fama", "Meš", "Obrazovanje gradi BiH", kao i Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, prenosi Beta.

Predviđena lokacija za izgradnju muzeja je Marijin Dvor u centru Sarajeva, a projekat je trenutno u fazi prikupljanja donacija.

Dino Mustafić je kazao da je cilj do kraja ove godine otvoriti muzej, a stalnu postavku predstaviti u martu 2012. godine, u vrijeme obilježavanja 20 godina početka opsade Sarajeva.

"Ljudi koji ne pamte svoju prošlost nemaju perspektivu budućnosti. Živimo u vremenu retuširanja istorije i zato je ovo značajan projekat – on će za buduće naraštaje ostati vrlo važno nasleđe i svjedočanstvo o duhu grada koji je imao težak period i iz njega se čudesno izdigao", rekao je Mustafić.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen podržao je igradnju muzeja i istakao da je opsada Sarajeva jedan od sinonima za sve dogadjaje koji su se dešavali tokom devedesetih godina.

Ideju je danas podržao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Objavio/la na 21:52. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-