Baza podataka Sudska praksa Žalbenog vijeća dostupna na internetu

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je objavio da je baza podataka Sudska praksa Žalbenog vijeća (ACCLRT) sada dostupna na vebsajtu Suda na bosanskom, hrvatskom ili srpkom jeziku.

Zajedno s engleskom verzijom, ova baza podataka omogućava pravnim stručnjacima i široj javnosti iz bivše Jugoslavije i šire pristup najznačajnijim pravnim zaključcima Žalbenog vijeća MKSJ i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR), saopštio je MKSJ.

Baza podataka Sudska praksa Žalbenog vijeća sadrži sažetke svih žalbenih presuda kao i najznačajnijih odluka koje je donijelo Žalbeno vijeće MKSJ od jula 2004. godine. U njoj se, takođe, nalaze žalbene presude i ključne odluke MKSR od januara 2006. godine. Budući da je javna, ova baza podataka će biti od ključne pomoći nacionalnim pravosudnim sistemima koji se bave predmetima u vezi s ratnim zločinima.

"Baza podataka Sudska praksa Žalbenog vijeća može biti od velike pomoći nacionalnim pravosudnim sistemima koji vrše krivično gonjenje za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid kao sredstvo za pretragu u vezi s elementima relevantnih zločina i vidova odgovornosti i kao izvor inspiracije za rješavanje praktičnih proceduralnih pitanja", ocijenila je Svetlana Martinova, sudska savjetnica Žalbenog vijeća MKSJ.

Objavio/la na 17:47. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-