Mozak spava i kad smo potpuno budni

Ako ste ponekad odložili daljinski upravljač u frižider ili žitarice prelili sokom od narandže, za to možete okriviti epizode mikro-sna, otkrila je američko istraživanje.

Pojedine moždane stanice mogu i do 40 puta trepnuti, što predstavlja njihov kratak san, dok je ostatak mozga u potpunosti budan.

Taj fenomen je direktno objašnjenje za neracionalne "stvari" koje činimo dok smo iscrpljeni, poput zaboravljanja po šta smo krenuli, tvrde istraživači Univerziteta Viskonsin.

Ispitivanja su pokazala da određene regije mozga mogu "spavati" tj. biti neaktivne, uprkos tome što je tijelo budno i fizički aktivno. Što duže vremena je neko budan, to je veći broj epizoda mikro-sna. Zbog toga smo u stanju fizičkog umora slabije koncentracije i više griješimo.

"Čak i prije nego što primjetimo da smo umorni, mozak nam na suptilne načine poručuje kako bismo se trebali odmoriti, posebno prije zahtjevnih radnji, poput vožnje automobilom", kaže dr Chiara Cire, koja je predvodila istraživački tim.

Objavio/la na 08:25. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-