EU: Istraga protiv investicionih banaka

Evropska unija je pokrenula antimonopolsku istragu protiv velikih američkih i evropskih banaka zbog nezakonitog poslovanja na tržištu kreditnih difolt svopova (CDS) – finansijskih instrumenata kojima se investitori štite od mogućih rizika, ali koji se danas koriste i u špekulativne svrhe.

Evropska komisija, koja kontroliše primjenu propisa o konkurenciji u 27 članica EU, počela je juče da ispituje 16 investicionih banaka i kompaniju za finansijske informacije "Markit" zbog navodnog dogovaranja ili nezakonitog korišćenja dominantne pozicije na tom tržištu, prenijele su agencije.

"Difolt svopovi imaju značajnu ulogu za finansijska tržišta i ekonomiju. Nadam se da će naša istraga doprinijeti boljem funkcionisanju finansijskih tržišta i, samim tim, održivijem oporavku", izjavio je komesar EU za konkurenciju Hoakin Almunija.

Među 16 banaka nalaze se "Džej Pi Morgan", "Benk of Amerika Meril Linč", "Berkliz", "BNP Pariba", "Sitigrup", "Komercbank", "Kredi Svis first Boston", "Dojče bank", "Goldman Saks", HSBC, "Morgan Stenli", "Rojal benk of Skotland", UBS, "Vels Fargo benk/Vahovija", "Kredi agrikol" i "Sosijete ženeral".

Prema propisima EU, za narušavanje pravila konkurencije bankama prijeti kazna do 10 odsto prihoda.

Objavio/la na 20:25. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-