Propao tender za Valdanos, Ulcinjani pozivaju Vladu na dijalog

\"UvalaTenderska komisija je proglasila neuspjelim tender za projekat turistčke valorizacije uvale Valdanos i predložila Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte da do kraja aprila raspiše novi tender.

"Umjesto da nakon ove blamaže po Vladu i državu elegantno podnese ostavku na funkciju predsjednika Tenderske komisije za Valdanos, g. Vujica Lazović ide dalje. On nevješto pokušava da prikrije svoju odgovornost zbog ove afere i moli Vladu da raspiše novi tender", reagovalo je na vijest grupa nevladinih organizacija i nezavisnih intelektualaca iz Ulcinja.

Tenderska komisija je saopštila da je razmatrala pismo kompanije Cubus Lux, u kojem je izražena zabrinutost i rezerva u kvalitetnu realizaciju projekta, posebno zbog insistiranja Vlade za dostavljanje bankarskih garancija prije ugovorom definisanog roka i njeno neprihvatanje međunarodne arbitražne klauzule, čime bi bila zaštićena prava Cubus Lux.

Milan Kotur iz Cubus Lux-a je za TVCG kazao da je Crna Gora potpisala ugovore sa EU i da, prema tome, ne može očekivati da u ugovorima sa inostranim firmama isključuje inostranu klauzulu.

Ulcinjske nevladine organizacije i nezavisni intelektualci, koji su uporno osporavali zakonitost i, uopšte, valjanost, ovog posla, kaže da Lazović i članovi tenderske komisije " snose ne samo odgovornost, već i krivicu što su grubo kršeći zakone zemlje, tenderske procedure, prava vlasnika Maslinade u Valdanosu i opštine Ulcinj htjeli da jednoj gubitaškoj kompaniji i ‘našim Englezima’ isporuče tu zakonom zaštićenu uvalu i spomenik prirode".

Oni su pozvali premijera Igora Lukšića da rasformira Tendersku komisiju za valorizaciju Valdanosa, uvjereni "da sa toliko neriješenih pitanja i problema koji od početka prate čitav ovaj posao, uz nezakonitu i skandaloznu Studiju lokacije, apsolutno  nema uslova za raspisivanje novog tendera".

"Cijenimo da je u interesu svih da, konačno, u mirnijoj i tolerantnijoj atmosferi, Vlada otvori dijalog sa predstavnicima lokalne zajednice, civilnog sektora, ekspertima, udruženjima vlasnika i maslinarima kako bi se došlo do najboljeg modela valorizacije te rajske uvale. Valdanos je nacionalno blago i sa malo dobre volje, vizije i napora on može biti valorizovan u najboljem interesu cijele zemlje, svih njenih građana i naših turista", poručuju iz Ulcinja.

Objavio/la na 20:57. Objavljeno u Priča dana. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-