Počeo Forum o tranzicionoj pravdi

Peti regionalni forum o tranzicionoj pravdi u post-jugoslovenskim zemljama počeo je danas u Bečićima a otvorili su ga Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore, Pjer Mirel, direktor Opšte uprave za proširenje Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana i Ron J.P.M. van Dartel, ambasador Kraljevine Holandije u Crnoj Gori i Srbiji.

Pjer Mirel je rekao da priključenje zemalja regiona Evropskoj uniji zavisi od procesuiranja ratnih zločina, vraćanje povjerenja u pravosuđe i uspostavljanja tranzicione pravde na nacionalnim nivoima.

Mirel je rekao da će najveći broj ratnih zločinaca morati da odgovara pred nacionalnim sudovima, da ubrzanje suđenja na nacionalnom nivou zavisi od političke volje, a da će EU obezbijediti tehničku pomoć.

Obraćajući se prisutnima, Ranko Krivokapić je rekao da Crna Gora ima obavezu da formira dokumentacioni centar koji bi se bavi istraživanjem zločina od 1991. do 2001. godine, prenio je Radio Antena M.

Krivokapić je rekao da su u Crnoj Gori skoro svi ratni zločini procesuirani ali da za neke još nijesu izrečene presude.

Održana osnivačka Skupština REKOM-a (28. May 2009, 20:18)

Danas je u Bečićima održana osnivačka Skupština Koalicije za REKOM na kojoj je usvojen Statut, izabrani su članovi Koordinacijskog vijeća, i usvojen predlog operativnog plana konsultacija i jačanje Koalicije.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić najavila je da će NVO iz regiona izraditi model REKOM-a i potom ga ponuditi vlastima država u regionu sa zahtjevom da se ta komisija formira na međudržavnom nivou.

Kandić je rekla da suđenja za ratne zločine jesu važna, ali nijesu dovoljna da bi žrtve dobile odgovarajuću satisfakciju za svoj bol i ocijenila da je to jedan od glavnih razloga za formiranje REKOM-a, kao i da bi se osujetili pokušaji istorijskog revizionizma.

Direktorica NVO Dokumenta iz Zagreba Vesna Teršelič kazala je da se od REKOM-a očekuje da izradi izvještaj i donese odgovarajuće preporuke i najavila da će se NVO potom starati oko toga da li se preporuke komisije poštuju i sprovode.

Teršelič je najavila da će model REKOM-a biti predat vlastima u regionu u toku 2010. godine.

Skupština Koalicije za REKOM (28. May 2009, 10:56)

Prva Skupština Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava (REKOM) u post-jugoslavenskim zemljama biće održana danas poslije podne u hotelu Splendid u Bečićima, a naredna dva dana će na istom mjestu biti održan Peti regionalni forum o tranzicijskoj pravdi u post-jugoslavenskim zemljama.

Forum organizuju Centar za građansko obrazovanje i Akcija za ljudska prava iz Crne Gore u ime Koalicije više od 200 nevladinih organizacija i pojedinaca i pojedinki iz regije koji na ovom skupu nastavljaju konsultacije o osnivanju REKOM.

Forum će otvoriti Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore, Pierre Mirel, direktor Opšte uprave za proširenje Europske komisije za zemlje Zapadnog Balkana i Ron J.P.M. van Dartel, ambasador Kraljevine Holandije u Crnoj Gori i Srbiji.

Forumu će prisustvovati 350 učesnika/ca iz svih post-jugoslavenskih država, pojedinci/ke i predstavnici/ce nevladinih organizacija, udruženja žrtava i porodica žrtava, kao i tužitelji/ce, sudije/sudkinje, umjetnici/e i predstavnici/e mladih.

Cilj REKOM-a je stvaranje tačnog, zvaničnog i objektivnog zapisa o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji bivše Jugoslavije, uključujući priznavanje žrtava i njihove patnje, kao i sprječavanje ponavljanja zločina. REKOM bi bio regionalno tijelo koje osnivaju države nasljednice bivše Jugoslavije,  nezavisno od svojih osnivača, i koje bi se fokusiralo na iskustva žrtava.

Očekuje se da REKOM izradi popis žrtava i ljudskih gubitaka i da time zauvijek spriječi manipulacije brojkama stradalih i ubijenih. Mogao bi biti od pomoći tužiteljstvima za ratne zločine, postojećim zvaničnim komisijama za nestale, i da svojim radom stvori uslove za razumijevanje i toleranciju, i vrati dostojanstvo žrtvama i njihovim porodicama.

Objavio/la na 13:10. Objavljeno u Priča dana. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 komentara za “Počeo Forum o tranzicionoj pravdi”

  1. Ranko Krivokapić i Nataša Kandić, kakav par!
    Poznati su po tome da vole čovečanstvo ali da mrze ljude.

    Naročito one koji se izjašnjavaju kao Srbi.

  2. perfect stranger

    Ова иницијатива је од изузетног значаја, прије свега из разлога што ће (уколико иницијатива да одређене резултате) породице жртава моћи да добију бар неку, минималну сатисфакцију. А очекује се и један реалнији и објективнији приступ ратним збивањима. Али треба сачекати да се види да ли ће ова интересантна идеја функционисати. Неке почетне информације до којих сам дошао не указују на позитивне резултате. Наиме, изгледа да јећ дошло до одређених финансијских малверзација, због којих је једна од оснивачких организација РЕКОМ-а, Истраживачко-документациони центар (ИДЦ) Мирсада Токаче, напустила иницијативу. Ако се по јутру дан познаје – биће неки ружан дан…

    Још један разлог за ружан дан којим је започета ова интересантна иницијатива је чињеница да је конференцију отворио госп. Кривокапић. То је заиста подсмијавање било каквом покушају остварења међунационалних помирења. То је као када би неку конференцију о страдању Јевреја у Француској отворио Ле Пен. Тужно.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-