Delfini – kuvari

Delfini su pravi majstori podvodnog kulinarstva, tvrde australijski naučnici, navodeći da su ove pametne životinje izmislile recept za pripremu sipe bez mastila i kosti.

Naučnici su u zalivu Spenser, na jugu Australije, posmatrali jednu ženku koja je izvela niz kompleksnih zahvata nad sipom koju je ulovila.

"To dokazuje koliko su njihovi mozgovi razvijeni. To je prilično domišljat način kako da se iz sipe izvade svi nejestivi djelovi", objasnio je Mark Norman, kustos odjeljenja mekušaca muzeja Viktorija.

Po riječima naučnika, koji su ovu vještinu posmatrali u nekoliko navrata, ženka prvo položi sipu na pješčani sprud.

Držeći plijen njuškom, delfin je ubija jednim brzim udarcem kojim ujedno lomi kost mekušca. Potom ga podiže i ponovo udara da bi iz njega izbila toksična tečnost, mastilo, i na kraju ga udara o pijesak dok ne otpadne kost.

Jedno istraživanje je 2005. pokazalo da su delfini u stanju da koriste oruđe i da prenose znanje.

Naučnici su tada vidjeli majku kako uči mladunce kako da odlome morski sunđer i koriste ga kao rukavicu kojom pretražuju morsko dno u potrazi za hranom.

Objavio/la na 23:23. Objavljeno u Zanimljivosti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-