Bogojavljenskoj vodi je smanjena provodljivost

 U noći na 19. januar voda izistinski dobija neobična svojstva, kaže ruski naučnik

Ruski naučnici namjeravaju da izvrše eksperiment mjerenja svojstava bogojavljenske vode u Međunarodnoj kosmičkoj stanici, saopštio je saradnik Medicinsko-biološkog instituta, doktor tehničkih nauka Vladimir Cetlin, a prnosi Radio Svetigora, glasilo Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Sprovodeći ispitivanja pijaće vode za kosmonaute, slučajno sam pronašao anomalne promjene elektrohemijskih svojstava vode uoči Bogojavljenja", izjavio je Cetlin, koji se bavi istraživanjima spoljnih uticaja na vodu koju piju kosmonauti.

Prema njegovim riječima, istraživanja koja su sproveli savremeni naučnici potvrđuju da "u noći na 19. januar voda izistinski dobija neobična svojstva".

"Bio sam zaprepašćen kada sam otkrio da su se molekuli 18. januara uveče umirili ranije nego obično. Voda je smanjila svoju provodljivost do minimuma, čak i u 18.00. I to svojstvo je zadržala do ponoći", rekao je Cetlin, objašnjavajući kako se na Bogojavljenje "narušava dnevni hod provodljivosti vode".

Učesnici Međunarodne kosmičke ekspedicije nastaviće ispitivanje.

Elektro-provodljivost vode potiče od sadržaja rastvorenih soli. Jedinica mjere električne provodljivosti je µS/cm (mikro Simens po santimetru)  i predstavlja recipročnu vrijednost električnog otpora u MOhm-ima (Mega Om).

Čista (destilovana) voda je slab provodnik struje. U prirodi ne postoji prirodna voda visoke čistoće, jer su one najčešće otopine različitih soli, koje se razlažu. Budući da su joni nosioci elekričnog naboja, provodljivost vode zavisi od koncentracije i konstanti razlaganja otopljenih materija.

Grej (Stephen Grey, 1670-1736) zainteresovani amater koji je u svojoj 60. godini otkrio da  elektricitet može da se prostire od jednog tijela do drugog, otkrio je, prilikom eksperimentisanja u staji, da je ujutru prenošenje elektriticiteta slabije nego predveče.

Objavio/la na 12:58. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-