Pitanje saradnje sa DPS razbilo Bošnjačku stranku

by | jul 31, 2006 | Priča dana | 0 comments

\"RafetSedmočasovna sjednica Glavnog odbora Bošnjačke stranke je završena sinoć raskolom sukoba o pitanju da li treba nastupiti na zajedničkoj listi sa Demokratskom partijom socijalista.

Od 53 prisutna člana Glavnog odbora, 27 je bilo protiv dogovora sa vladajućom partijom, 23 su podržala sporazum, a troje je bilo uzdržano, objavile su Vijesti, pozivajući se na neimanovane izbore bliske BS.

Dio članova GO iz Plava, Berana i Bijelog Polja je, u znak protesta, napustio sjednicu ranije, a predsjednik Izvršnog odbora Avdo Gorčević i član Predsjedništva Amer Halilović su podnijeli ostavke na funkcije.

Nakon toga, preostali članovi GO odbili su ponudu DPS.

Gorčević je za Vijesti kazao da će danas formirati novu bošnjačka partija koja će na izborima zakazanim za 10. septembar djelovati zajedno sa DPS.

Glavni odbor BS nije stigao juče da raspravlja o koaliciji sa LP, za koju se zalaže dio te partije.

Bošnjačka stranka je nedavno glatko odbila ponudu od dva poslanička mandata na zajedničkoj listi sa DPS, smatrajući je neodgovarajućom kompenzacijom za izgubljena "tri zagarantovana poslanička mesta" koje bi BS dobila prema Zakonu o manjinskim pravima, čije je članove koji su normirali ta pitanja nedavno poništio Ustavni sud Crne Gore.

BS je formirana nekoliko mjeseci prije referenduma, a činile su je Bošnjačka demokratska alternativa, Internacionalna demokratska unija, Bošnjačko-muslimanski savez i Stranka nacionalne ravnopravnosti.

0 Comments

Submit a Comment