Procedura proglasenja nezavisnosti

Objavljeno: 02.06.2006, 12:51h

Sjednica Skupstine Crne Gore na kojoj ce formalno biti proglasena nezavisnost Crne Gore bice odrzana sjutra uvece. Na sjednici koja treba da pocne u 20 sati poslanici najprije treba da usvoje izvjestaj RRK o konacnim rezultatima referenduma, prema kome je 55,5 odsto izaslih biraca podrzalo nezavisnost, cime je ispunjen zakonski uslov za proglasenje samostalne Crne Gore

Sjednica Skupstine Crne Gore na kojoj ce formalno biti proglasena nezavisnost Crne Gore bice odrzana sjutra uvece. Na sjednici koja treba da pocne u 20 sati poslanici najprije treba da usvoje izvjestaj Republicke referendumske komisije o konacnim rezultatima referenduma, prema kome je 55,5 odsto izaslih biraca podrzalo nezavisnost, cime je ispunjen zakonski uslov za proglasenje samostalne Crne Gore.

Poslanici ce potom usvojiti Odluku o nezavisnosti Crne Gore, a zatim i Deklaraciju o osnovnim principima na kojima ce se zasnivati Crna Gora kao samostalna drzava. Odlukom ce se konstatovati da je Crna Gora obnovila nezavisnost u postojecim granicama, sto je neophodan preduslov da krene proces medjunarodnog priznanja.

Deklaracija o principima na kojima ce se izgradjivati nezavisna Crna Gora sadrzace spremnost da nastavi putem reformi, stabilnosti, demokratije i evropskih integracija. Taj dokument sadrzace i opredjeljenje Crne Gore za nastavkom dobrosusjedskih odnosa i spremnost da se sva otvorena pitanja sa Srbijom rjesavaju na demokratski i miran nacin.

Planirano je da sjednici prisustvuju i najvisi predstavnici izvrsne i sudske vlasti, a da po zavrsetku sjednice na jarbol, ispred zgrade parlamenta, bude podignuta drzavna zastava, uz intoniranje himne.

Televizija Crne Gore direktno ce prenositi sjednicu Skupstina, a planirano je da ispred parlamenta bude postavljen video bim.

Tri partije bloka za zajednicku drzavu – Srpska narodna stranka, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka ranije su saopstile da ne priznaju rezultate referenduma i da njihovi poslanici u republickom parlamentu nece prisustvovati proglasenju nezavisne Crna Gora.

Cetvrta clanica tog bloka, najjaca opoziciona stranka – Socijalisticka narodna partija, odluku ce donijeti uoci sjednice Skupstine.

Na sjednicu crnogorskog parlamenta nece biti pozivani gosti iz Srbije i inostranstva, vec samo predstavnici medjunarodnih organizacija u Crnoj Gori.

Svecanost povodom proglasenja nezavisnosti Crne Gore, kojoj treba da prisustvuju visoki zvanicnici iz Srbije, okruzenja i inostranstva, planirana je za 13. jul – Dan drzavnosti Crne Gore, u Vladinom domu na Cetinju.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register