Procedura proglasenja nezavisnosti

by | jun 2, 2006 | Novosti | 0 comments

Sjednica Skupstine Crne Gore na kojoj ce formalno biti proglasena nezavisnost Crne Gore bice odrzana sjutra uvece. Na sjednici koja treba da pocne u 20 sati poslanici najprije treba da usvoje izvjestaj Republicke referendumske komisije o konacnim rezultatima referenduma, prema kome je 55,5 odsto izaslih biraca podrzalo nezavisnost, cime je ispunjen zakonski uslov za proglasenje samostalne Crne Gore.

Poslanici ce potom usvojiti Odluku o nezavisnosti Crne Gore, a zatim i Deklaraciju o osnovnim principima na kojima ce se zasnivati Crna Gora kao samostalna drzava. Odlukom ce se konstatovati da je Crna Gora obnovila nezavisnost u postojecim granicama, sto je neophodan preduslov da krene proces medjunarodnog priznanja.

Deklaracija o principima na kojima ce se izgradjivati nezavisna Crna Gora sadrzace spremnost da nastavi putem reformi, stabilnosti, demokratije i evropskih integracija. Taj dokument sadrzace i opredjeljenje Crne Gore za nastavkom dobrosusjedskih odnosa i spremnost da se sva otvorena pitanja sa Srbijom rjesavaju na demokratski i miran nacin.

Planirano je da sjednici prisustvuju i najvisi predstavnici izvrsne i sudske vlasti, a da po zavrsetku sjednice na jarbol, ispred zgrade parlamenta, bude podignuta drzavna zastava, uz intoniranje himne.

Televizija Crne Gore direktno ce prenositi sjednicu Skupstina, a planirano je da ispred parlamenta bude postavljen video bim.

Tri partije bloka za zajednicku drzavu – Srpska narodna stranka, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka ranije su saopstile da ne priznaju rezultate referenduma i da njihovi poslanici u republickom parlamentu nece prisustvovati proglasenju nezavisne Crna Gora.

Cetvrta clanica tog bloka, najjaca opoziciona stranka – Socijalisticka narodna partija, odluku ce donijeti uoci sjednice Skupstine.

Na sjednicu crnogorskog parlamenta nece biti pozivani gosti iz Srbije i inostranstva, vec samo predstavnici medjunarodnih organizacija u Crnoj Gori.

Svecanost povodom proglasenja nezavisnosti Crne Gore, kojoj treba da prisustvuju visoki zvanicnici iz Srbije, okruzenja i inostranstva, planirana je za 13. jul – Dan drzavnosti Crne Gore, u Vladinom domu na Cetinju.

0 Comments

Submit a Comment