Reagovanje na tekst gospodina Vukcevica

Postovani gospodine Vukcevicu,
Nijesmo jedni od onih kabinetskih intelektualaca cija skucena misao ne vidi dalje od vec napisanog i opste prihvacenog. SANU i Erdeljanovic na koje se pozivate su dugo vjerovali da je u pitanju trobrodna bazilika koja je predstavljena u gravuri Oktoiha. Ovaj film je stoga i “neprijatelj” njihovog potpunog neznanja. Uvazeni g. Radoslav Rotkovic, na kojeg se takodje pozivate, je nakon uradjene virtuelne rekonstrukcije, od nas autora, trazio dopustenje da iskoristi fotografije manastira za prikaz istog u svojoj knjizi.

Jedina i samo jedina pouzdana osnova ove, i svake druge rekonstrokcije, moze biti arheolosko ispitivanje lokacije. Imena na koje se vi pozivate nijesu se time nikada bavili, pa stoga nijesu relevantna po ovom pitanju. Jer samo onaj ko se bavio ovakvim ispitivanjem moze da zna da prednjih 6 stubova nijesu bili u istoj liniji (pronadjene arheoloske temelje dva isturena zapadna stuba valjda cemo prihvatiti kao materijalnu cinjenicu). Sve informacije na kojima pociva rekonstrukcija su “crpljene” arheloskim ispitivanjima lokaliteta i sacuvanih ostataka manastira. Kljuc citave rekonstrukcije je u pronadjenoj modularnoj mrezi sacinjenoj od jednakostranih trouglova, cija matematicka pravila daju savrseno precizne dimenzije manastira, njegove mjere i konstrukcijska pravila izrade. Kada se pomenuta mreza kompjuterski aplikuje na arheolosku lokaciju, desava se njeno savrseno poklapanje sa iskopinama temelja.

Nase vrijeme i bavjenje sopstvenim poslom nam ne dozvoljava da detaljno objasnjavamo sve detalje koje pominjete. Kako film ne moze pruziti odgovore na sva pitanja o postupku rada autora, uradicemo monografiju, koja ce dati sva detaljna objasnjena i prikazati postupak naseg rada. O njenome izlasku, nadamo se, moci cete da se informisete i preko PCNEN-a.

Oltar nije polukruzni kao sto se Vama cini nego trolistni, konstruisali smo i kuhinju nad koritom potoka (nijesmo se trudili da iscrtavamo potok koji je tu naravno proticao), konstruisane su i celije nad svodom, uradjena je i crkva Sv. Petra, itd. Sve ovo nijeste vidjeli na prilozenim slikama a sve se to prikazuje u filmu (naravno na prilozenim slikama se nije moglo ni sve vidjeti). S toga Vam preporucujemo da film prvo pogledate u cjelosti prije opseznog komentara.

Dalju polemiku autori filma vise nece voditi. Kada film bude ugledao svjetlost dana na DVD-u pruzicemo priliku strucnoj javnosti da kaze sto misli, a nama ce biti zadovoljstvo da im objasnimo sve nejasnoce.

Kako je mail adresa autora filma poznata urednistvu PCNEN-a mozete im se obratiti i traziti je. Cijeneci vas trud iskazan u ovoj polemici spremni smo vama licno poslati mnoge prikaze iz filma i strucnije opservacije kako prostor ove stranice ne bi dodatno uzurpirali.

Autori filma

Objavio/la na 07:19. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-