Lajcak o danu poslije referenduma

Objavljeno: 03.03.2006, 12:09h

Izaslanik Evropske unije Miroslav Lajcak ocekuje da ce i Skupstina Crne Gore dvotrecinskom vecinom potvrditi odluku koju ce 21. maja na referendumu donijeti gradjani Crne Gore. On je najavio da ce vlast i opozicija uskoro potpisati deklaraciju kojom se obavezuju da ce postovati rezultat plebiscita

Izaslanik Evropske unije Miroslav Lajcak ocekuje da ce i Skupstina Crne Gore dvotrecinskom vecinom potvrditi odluku koju ce 21. maja na referendumu donijeti gradjani Crne Gore. On je za beogradski “Blic” ponovio da ce ishod referenduma morati da bude prihvacen i u slucaju da se procenat glasova nadje u tzv. sivoj zoni, odnosno ako se za nezavisnost izjasni 54,9 ili 55,1 odsto izaslih biraca.

Lajcak je najavio da ce vlast i opozicija uskoro potpisati deklaraciju kojom se obavezuju da ce postovati rezultat plebiscita. On je upozorio da prihvatanje rezultata referenduma znaci i prihvatanje njegovih posledica. To znaci da ce, u slucaju izglasavanja crnogorske nezavisnosti, sve strane morati da doprinesu mirnom razdruzivanju od Srbije, odnosno u slucaju opstanka drzavne zajednice, njenom jacanju.

“Ocekujem da ce i vlasti Srbije promeniti svoj stav i prihvatiti eventualnu nezavisnost Crne Gore”, kazao je izaslanik EU i dodao da ce se tim povodom uskoro sastati sa srpskim zvanicnicima.

Lajcak ne ocekuje da ce u slucaju minimalnog poraza jedne od opcija doci do nemira u Crnoj Gori.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register